Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Fågelkolonin

I fågelkolonin samsas tamänder med vilda fågelsorter som kommer på besök varje år. Kolonin är ett populärt besöksmål och ett trivsamt inslag av djurliv i Ramnaparken.

Sjöpromenadväg med fågelkolonin i bakgrunden

Fågelsorter i kolonin

  • Fiskmås
  • Grågås
  • Gråtrut
  • Gräsand
  • Kanadagås
  • Knipa
  • Skrattmås
  • Sothöna
  • Storskarv
  • Storskrake
  • Sångsvan
  • Vigg

Flytande växtöar och fågeltorn vid Ramnasjön

Växtöar

I Ramnasjön finns sex stycken växtöar som bidrar till att vattenkvalitén i sjön blir bättre och gynnar fåglarnas häckningsmöjligheter.

Både naturliga och anlagda växtöar är bland de mest effektiva metoderna för att rena vatten. Under växtöarna hänger rötterna från det som växer på ön. Det kallas för rotgardin och fungerar som ett sorts filter i vilket olika typer av vattenföroreningar fastnar och bryts ned.

Fågeltorn

Vi har också byggt ett nytt fågeltorn mittemot fågelkolonin. Detta ska ge bättre förutsättningar för fler att fågelskåda och studera de vilda fåglarna som en del av ekosystemet i sjön.

Fågeltornet och växtöarna är en del av en lokal naturvårdssatsning som finansierades med hjälp av LONA-bidrag. Syftet med LONA är att främja projekt som är till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Framöver kommer vi också bygga en brygga för att komma ännu närmare naturen.

Historia

Ramnasjöns fågelkoloni invigdes i september 1926. Idén till en fågelkoloni i Ramnasjön var inte särskilt gammal. Det var 1925 som ingenjör F Hjalmar Thorén tog initiativet till fågelkolonin. Det första arbetet var att gräva en kanal för att avskilja en del av norra stranden till en fågelö. Arbetet kostade 1800 kronor. För övriga arbeten med fågelkolonin, som uppsättning av staket, uppförande av fågelhus insamlades 2780 kronor. Dessutom skänktes visst material.

Hela det inhägnade området var på 1,8 hektar. För övrigt kan sägas att fågelkolonin ser nästan exakt likadan ut idag som när den invigdes 1926.

År 2007 återinvigdes den upprustade fågelkolonin. Detta efter att staden erhållit en generös gåva av Ingemar Thorén och Kerstin Avalder, båda barn till Fritz Hjalmar Thorén. Denna gåva har bekostat nya fågelhus och voljärer (stora burar), samt ett nytt vattenfall i nära anslutning till kolonin.

Ett sällskap för främjandet av fågelkolonin vid Ramnasjön bildades i februari 1927. Årsavgiften var 5 kronor och för ständigt medlemskap 50 kronor. Styrelsen bestod av följande herrar. Överste A E Uggla, doktor Gunnar Blomgren, överingenjör P H Spade och fabrikör Aron Berner. Till intendent valdes ingenjör F Hj Thorén för det intresserade och energiska arbete han nedlagt för fågelkolonins tillkomst.

Förutom de fyra svanarna som var kolonins första invånare och en gåva av fabrikör Aron Berner, planerades även inköp av flera fåglar bl. a tranor, brudänder, krickänder, vitkindade gäss och japansk svanhallsgäss.

Vid fågelkolonin restes en minnessten med Fritz Hjalmar Thoréns bild och texten: Natur- och djurskyddsvännen som grundade fågelkolonin.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Fågelkolonin

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender