Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Kamin

För att installera en eldstad, till exempel en braskamin eller öppen spis med rökkanal, krävs att du får ett startbesked. För att få ett startbesked ska du göra en anmälan till oss. Om du bygger en ny skorsten kan det krävas bygglov ifall skorstenen tydligt påverkar byggnadens utseende.

När du gör en anmälan vill vi att du skickar in en prestandadeklaration för samtliga produkter som ska installeras. Då vet vi vad du installerar och kan bedöma produktens lämplighet utifrån bestämmelser om till exempel verkningsgrad och koloxidutsläpp. Kravnivåer gäller både om du installerar i ett nytt och redan befintligt hus. Om du vill göra en installation i ett befintligt hus kan Samhällsbyggnadsnämnden godkänna avsteg från kraven med hänsyn till varsamhetskravet och byggnadens kulturvärden.

Innan anläggningen tas i bruk ska den godkännas av en sakkunnig besiktningsman, vanligen skorstensfejarmästaren. När den är godkänd fyller du i kontrollplanen som följde med startbeskedet och skickar in den till Samhällsbyggnadsnämnden.

​Åtgärder som du måste anmäla:

 • Installation av en ny eldstad, kakelugn, braskamin eller panna.
 • Installera braskassett eller spisinsats i en befintlig öppen spis.
 • Byte av bränsleslag, till exempel el- och oljepanna till olje- och vedpanna eller oljeeldning till pelletseldning.
 • Byte eller ändring av skorsten.
 • Annan väsentlig ändring, till exempel byte från braskamin till kakelugn.
 • Byte till tyngre eldstad som påverkar byggnadens konstruktion.

Tänk på

Kontakta gärna skorstensfejarmästare eller sakkunnig innan du köper eldstad eller rökkanal för att diskutera vad som är lämpligt i just ditt projekt.

Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige. Det är viktigt att du eldar på rätt sätt om du tänker elda med ved.

Vedeldning

Handlingar du behöver skicka in

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende behöver vi ha in handlingar från dig. I vissa fall kan det krävas några fler handlingar. Då hör vi av oss.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Kamin

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Porträttbild av Anna Säfsten. Foto: Kennet Öhlund.  Publicerad

  Anna Säfsten är ny chef på Miljöförvaltningen

  Hon återvänder till Borås Stad och Miljöförvaltningen efter sju år. Anna Säfsten är ny förvaltningschef, och gläds åt att återknyta kontakter med människor hon ...
 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
Ikon: Kalender

Kalender