Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Imkanal

En imkanal är den kanal som ska föra bort luft från ett utrymme där man lagar mat. Kanalen ska utformas med god uppfångningsförmåga från matlagningsplatsen och vara möjlig att rensa från avlagringar som till exempel fett och matos.

Om du ska bygga nytt ändra en imkanal krävs det att du gör en anmälan. Du får inte påbörja arbetet med installationen innan du fått ett beslut om startbesked.

Särskilda krav på kanalens brandsäkerhet

Innan du får börja använda din imkanal ska den besiktas av sakkunnig brandkonsult eller skorstensfejarmästare. Då kontrolleras att imkanalen installerats på rätt sätt, med rätt brandskydd och taksäkerhet. Du måste sedan få ett beslut från Samhällsbyggandsnämnden innan du börjar använda imkanalen. 

Efter godkänd besiktning skickas sotarintyg tillsammans med verifierad kontrollplan till Samhällsbyggnadsförvaltningen som skriver ett slutbesked. När du fått ditt slutbesked får du börja använda din imkanal.

Tänk på

Imkanal är ventilationskanalen som går från köksfläkten. Den leder bort fett och ånga som uppstår vid matlagningen. Om inte den rengörs regelbundet så kan fett lätt fastna i kanalen och det finns risk att brand uppstår.

Handlingar du behöver skicka in

För att vi ska kunna handlägga ditt ärende behöver vi ha in handlingar från dig. I vissa fall kan det krävas några fler handlingar. Då hör vi av oss.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Imkanal

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Översiktsbild från hackaton. Personer som sitter vid bord i en stor sal Publicerad

  Hackathon för hållbart byggande

  Vad innebär det att bygga ett hållbart samhälle? Det är en av frågorna som ställdes i samband med gårdagens ”Hackathon för hållbart byggande” som ägde rum hos N...
 • Tankebubbla med en vattendamm i Publicerad

  Nu kan du söka pengar från Borås Stads naturvårdsfond

  Har du funderat på att anlägga en damm eller en blomsteräng för bin och fjärilar? Eller röja och stängsla in den där betesmarken som håller på att växa igen? El...
 • Glasbron i knalleland Publicerad

  Vi river glasbron i Knalleland

  Glasbron som går över Skaraborgsvägen och kopplar samman Knallelands två sidor rivs. Under arbetet kan det periodvis vara begränsad framkomlighet. Tänk på att å...
Ikon: Kalender

Kalender