Anmäl din värmepump
I miljöbalken regleras vad som är miljöfarlig verksamhet. Värmepumpar räknas dit på grund av att de kan innehålla köldmedier som är kraftiga växthusgaser (många gånger värre än koldioxid) och bidrar till växthuseffekten om de läcker ut. Äldre värmepumpar kan även innehålla köldmedier som bryter ned ozonskiktet.
Köldbärarvätskan som cirkulerar i jorden, ytvattnet eller ner i berget, innehåller också ämnen som kan påverka miljön negativt. Därför är det viktigt att veta om det finns vattentäkter i närheten som kan påverkas, främst då vid ett eventuellt läckage.
Varför ska värmepumpen anmälas?
Alla värmepumpar med syfte att utvinna energi ur mark, ytvatten eller grundvatten ska enligt miljöbalken anmälas till Miljö- och konsumentnämnden.
Observera att värmepumpar och kylanläggningar som innehåller köldmedia kan omfattas av särskilda regler.
Regler för luftkonditionerings- och värmepumpsutrustning
Inom skyddsområden för de kommunala vattentäkterna finns särskilda bestämmelser. Kontakta Miljöförvaltningen för mer information.
Anmälan av värmepumpsanläggningar ska göras innan de installeras. Nedan följer några punkter som är viktiga om du tänker installera en värmepump.
- Anmälan ska lämnas in och godkännas innan installationen påbörjas. Det är viktigt eftersom vi vill kontrollera att anläggningen inte är olämplig med hänsyn till typ av anläggning, lokalisering, köldmedium och köldbärare.
- Anmälan ska göras av verksamhetsutövaren, det vill säga fastighetsägaren eller den som får värmepumpen installerad.
- Till anmälan ska en tomtkarta (situationsplan) bifogas. På kartan ska fastigheten med byggnader, eventuella dricksvattenbrunnar, avloppsanläggningar samt borrhål och kollektorslang ritas in. Det är viktigt att kartan är tydlig och skalenlig.
- Grannar bör informeras om borrhålet ska placeras närmare än tio meter från fastighetsgräns. Sökande och/eller entreprenören ska kontrollera var befintliga (energi)brunnar finns i omgivningen.
- Kom ihåg att kontakta din el-leverantör före installationen.
- Det finns många fördelar med värmepumpar, men tänk på att vid byte från till exempel eldningspanna till värmepump så kan det i vissa enstaka fall uppstå ökad risk för fuktproblematik, minskad ventilation eller högre radonhalt. Kontakta energi- och klimatrådgivarna för mer information om vilka åtgärder som kan göras för att minska dessa risker.
Ta gärna kontakt med din värmepumpsinstallatör. Exempel på certifierade värmepumpsinstallatörer finns på Svenska kyl- och värmepumpföreningens webbplats. Om du planerar att installera en bergvärmeanläggning hittar du exempel på certifierade borrare på webbplatsen för Borrföretagen i Sverige.
- Svenska kyl- och värmepumpföreningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Borrföretagen i Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer information om värmepumpar och andra värmekällor kan du får av Miljöförvaltningens Energi- och klimatrådgivare.
En avgift tas ut för handläggningen av värmepumpsinstallation, kontakta Miljöförvaltningen för mer information.
Självservice
Anmälan om värmepumpsanläggning
Medgivande från fastighetsägare
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Borås Stad får prestigefylld utmärkelse i EU:s Access City Award
Idag fick Borås Stad en prestigefylld Special Mention i EU:s Access City Award, en utmärkelse som uppmärksammar städer som gjort exceptionellt arbete inom ett s...
-
Publicerad
Ny järnväg till Göteborg - träffa Trafikverket
Har du frågor om vad planering och bygge av ny järnväg Borås-Göteborg kan innebära? Idag, tisdag 26 december, kan du ställa frågorna direkt till Trafikverkets p...
-
Publicerad
Vi har full beredskap inför vintern
I veckan väntas säsongens första snö. Vi är redo och har full beredskap för vinterväghållning i Borås Stad. Har du frågor om snöröjning och halkbekämpning, elle...
Kalender
-
Dokumentärspecial: Vägen till ingenstans
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Dokumentärspecial 15-18 december
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Miljö- och konsumentnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Samhällsbyggnadsnämndens sessionssal plan 7,...