Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Psykisk hälsa

Om du är intresserad av att läsa mer om ett ämne, tryck på den blåa understrukna texten.

Nedstämdhet och psykisk ohälsa är inte en del av det normala åldrandet. Det finns hjälp att få. Be om hjälp för din egen del eller våga fråga om du känner någon som mår dåligt.

Alla har rätt till en god psykisk hälsa. Var inte ensam med dina tankar om du har det svårt, berätta om dem för någon du känner förtroende för.

Olika fysiska symtom kan leda till nedstämdhet, omvänt kan psykisk ohälsa yttra sig som kroppsliga besvär. Om du isolerar dig och inte tycker om att göra sådant som du tidigare kände lust för, om du är orkeslös, orolig eller ledsen under en längre period är det viktigt att du söker hjälp. Ju tidigare psykisk ohälsa upptäcks, desto större möjlighet att behandla framgångsrikt. Psykisk ohälsa behandlas ofta med samtal och/eller läkemedel.

Psykisk ohälsa i relation till COVID -19
I studier och rapporter som gjorts i relation till pandemin, beskrivs en risk för ökad psykisk ohälsa, inte minst hos äldre. Ofrivillig isolering nämns som en orsak. Sämre mående i form av ökad oro kan också komma som en följd av att planerade vårdkontakter tvingas skjutas upp eller ställas in. Det är viktigare än någonsin att vi hjälps åt att identifiera psykisk ohälsa så att den kan behandlas.

Våga fråga!

Underskatta inte din roll som medmänniska om du känner eller träffar någon som mår dåligt. Säg till exempel ”Jag ser att du mår dåligt, vill du berätta hur du har det?”. Lyssna och försök att vara öppen och fördomsfri. Våga fråga om personen har övervägt att ta sitt liv. Lova aldrig att hålla självmordsplaner hemliga och ta alltid självmordstankar och planer på allvar. Ge personen hopp om att det finns hjälp att få, erbjud dig att vara behjälplig. Lämna inte en självmordsnära person ensam. Vid akut läge ring 112

Var finns hjälp?

Sök hjälp för psykisk ohälsa via din vårdcentral, som gör en första bedömning. Under de tider då din vårdcentral har stängt, kan du få hjälp via Vårdguiden på telefonnummer: 1177. Du kan ringa dygnet runt för att få sjukvårdsrådgivning.

Stödlinjer (för dig eller någon du är orolig för)

Mind Äldrelinjen Länk till annan webbplats.
Telefon: 020-22 22 33
Vardagar kl.8-19 och helger kl.10-16

Jourhavande medmänniska Länk till annan webbplats.
Telefon: 08-702 16 80
Alla dagar kl.21 - 06

Kyrkans SOS-telefon Länk till annan webbplats.
Jourtelefonen: 0771-800 650
Vardagar kl.13 - 21, helger kl.16 - 21

Jourhavande präst Länk till annan webbplats.
Telefonstöd via: 112
Alla dagar kl.17 - 06

Borås
I första hand kontaktar du din vårdcentral.

Om du mår akut psykiskt dåligt, kontakta:
Vuxenpsykiatrisk akutmottagning.
Telefonnummer: 033-616 27 60
Besöksadress: Brämhultsvägen 53

Är det en nödsituation, livshotande sjukdom eller skada, ring 112 dygnet runt.

Borås besöksverksamhet är ett samarbete mellan pensionärsföreningar, Svenska kyrkan, Röda korset och Borås Stad som förmedlar kontakt till dig som önskar en medmänniska som regelbundet kommer på besök. Om du önskar besök eller vill veta mer, ring 033-10 32 61 och lämna ditt namn och telefonnummer, så blir du kontaktad. Postadress: Viskastrandsgatan 5, 506 30 Borås.

Som anhörig kan du behöva råd och stöd själv för att orka hjälpa. Borås Stads anhörigkonsulenter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. erbjuder rekreation, föreläsningar, grupper, enskilda samtal och mycket annat.

Vid frågor om demens, kontakta demensteamet. Länk till annan webbplats.
Telefon: 033-35 50 85

Främja psykisk hälsa

Det finns mycket du själv kan göra får att hålla dig frisk! Fysisk aktivitet, att äta bra, sova bra och ha goda sociala kontakter främjar psykisk hälsa.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Psykisk hälsa

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol