Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Familjecentralen Centrum

Familjecentralen Centrum är till för dig som är blivande förälder eller har barn mellan 0 och tills dess att ditt barn börjat förskoleklassen. Här hittar du barnavårdscentral, barnmorskemottagning, socialrådgivning, bibliotek och öppen förskola. Familjecentralen Centrum drivs av Borås Stad, Herkules BVC och Regionhälsan.

Syftet med en familjecentral är bland annat att:

  • Vara en mötesplats
  • Stärka det sociala nätverket runt familjen
  • Vara kunskaps - och informationscentrum
  • Vara tillgänglig och ge stöd och god service

Tips! Så här pratar du med barn om coronaviruset Länk till annan webbplats.

Regionshälsan Borås barnmorskemottagning 

Varje onsdag finns det en barnmorska på Familjecentralen Centrum. Dit kan du gå för att till exempel göra en graviditetskontroll eller få möjlighet att ställa frågor om graviditet, amning, preventivmedel och mycket annat. För att träffa en barnmorska behöver du boka en tid.

Med anledning av covid-19 finns inte barnmorskan på plats regelbundet.

Herkules barnavårdscentral

Våra tre BHV-sköterskor på Herkules BVC hjälper och stöttar dig som förälder med frågor om ditt barns hälsa och utveckling. Vi finns på Familjecentralen Centrum och tar emot besök efter tidsbokning, men du kan också ringa till oss om du har några frågor.

BHV sköterska: 033-17 52 90
BHV sköterska: 033-17 52 91
BHV sköterska: 033-17 52 92

Socialrådgivning

Det finns en socialrådgivare på Familjecentralen Centrum. Hon kan hjälpa dig med information, rådgivning och stödsamtal. Du kan nå henne på telefon, via barnmorska eller genom personal på barnavårdscentralen. Vår socialrådgivare finns även med i öppna förskolans verksamhet på onsdagar mellan kl. 13-16 och på torsdagar mellan kl. 9-12
 
Telefon: 033-35 52 74

Öppen förskola

På Familjecentralen Centrum finns en öppen förskola. Hit är alla föräldrar med barn från 0 till 6 år välkomna. I den öppna förskolan kan du som förälder komma i kontakt med andra föräldrar, för att diskutera, lära, få tips och idéer. Ni kan umgås, läsa, sjunga, leka och pyssla tillsammans. Här finns pedagoger som ger dig råd och stöd i din föräldraroll. Öppna förskolan arbetar utefter läroplanen. Du behöver inte anmäla dig för att komma hit. Du kommer och går med ditt/dina barn när det passar dig under öppettiderna. Som förälder ansvarar du själv för ditt barn. I vårt cafe finns kaffe, the, frukt och barnmat att köpa. Du är välkommen att ta med egen mat/fika

Telefon: 0734-32 85 95

Öppettider

För att erbjuda en mötesplats för småbarnsfamiljer under denna period och samtidigt minimera risken för smittspridning har vi anpassat vår verksamhet. All verksamhet bedrivs utomhus eller som digital. För den verksamhet som bedrivs utomhus har vi begränsat antalet besökare. Hur många besökare vi kan ta emot kan variera beroende på plats och typ av aktivitet.

Det är allas ansvar att hindra spridningen av covid-19. Därför vill vi att du följer Folkhälsomyndighetens råd när du besöker vår uteverksamhet:

  • Stanna hemma om du är sjuk. Besök inte vår uteverksamhet om du eller ditt barn uppvisar symtom som exempelvis snuva, hosta eller feber. Det gäller även vid lindriga symtom.
  • Tänk på att hålla god hygien. Tvätta dina och ditt barns händer med tvål noga och ofta.
  • Håll avstånd till andra besökare.
  • Tänk också på att ta dig till vår verksamhet genom att resa på ett sätt som minimerar risken för smitta.

Håll utkik på våra sociala medier för mer information om utbud och tider.
Instagram: Familjecentralen_Centrum Länk till annan webbplats.
Facebook: Familjecentralen Centrum Länk till annan webbplats.

Avvikande öppettider:

Sommarstängt vecka 28-32

31 augusti och 1 september har öppna förskolan planeringsdagar och är stängd

ABC föräldrakurs

ABC - Alla barn i centrum består av fyra gruppträffar med olika teman. Det övergripande målet med ABC är att bidra till barns positiva utveckling genom att stärka relationen mellan föräldrar och barn. Varje grupp består av ca 10 föräldrar tillsammans med två kursledare. På träffarna tar vi del av varandras erfarenheter och forskning. Materialet är baserat på forskning om föräldraskap som sammanställts av Karolinska Insitutet och Stockholms stad. 5700 föräldrar har intervjuats om vad de önskat veta mer om och få möjlighet att diskutera i frågor om föräldraskap och det har också format innehållet i ABC träffarna.

Information om ABC föräldrakurs

Bibliotek

På Familjecentralen Centrum finns det en bibliotekarie och ett litet småbarnsbibliotek. Här kan du låna och läsa böcker, vara med på sagostund och få boktips.

Spädbarnsmassage

Syftet med massagen är att främja kärleksfull beröring. Massagen ger dig och din baby en upplevelse av kontakt, kommunikation och glädje.

Anmäl dig på öppna förskolan eller på BVC

Händer på Familjecentralen Centrum

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Familjecentralen Centrum

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol