Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Ramnaparken

Ramnaparken och Ramnasjön bildar tillsammans en naturskön oas bara ett stenkast från stadskärnan. Här finns något för alla. Med sin rika historia och sina många möjligheter till aktiviteter och rekreation är parken en given plats att spendera dagen på.

Utblick över Ramnasjön

Djur och natur

Fågelkolonin

I fågelkolonin kan du se tamänderna samsas med vilda fågelsorter som kommer hit på besök varje år. Mitt emot fågelkolonin finns också ett fågeltorn för dig som vill spana in fåglarna från ett annat perspektiv eller bara njuta av den fina utsikten.

Fågelkolonin

Arboretum

Ett arboretum håller på att växa fram i Ramnaparken med planterade träd och buskar från när och fjärran. Trädsamlingen gör att du som besökare kan se och lära dig om trädsorter från hela världen.

Arboretum

Rosenträdgården, Örtagården och Kålgården

Rosenträdgården är en färgglad pärla värd ett besök. Här kan du njuta av en välkurerad samling rossorter. Örtagården och Kålgården hittar du på platån högst upp på kullen.

Rosenträdgården, Örtagården och Kålgården.

Lek, träning och rekreation

Strosa längs sjöstranden eller i skogen, träna i utegymmet eller ta en löprunda runt sjön.

Ramnaarken

Klättra, spring, hoppa och lek i en miljö som är inspirerad av sin närhet till vatten och natur. På temalekplatsen Ramnaarken får fantasin flöda fritt bland delfiner, sköldpaddor och träfartyg.

Ramnaarken

Högst upp på kullens norra sida finns en utkiksplats som erbjuder en vacker utsikt över parkområdet och in mot staden.

Café och museum

Café Gästis

På kullen ovanför Ramnaarken finns det anrika Café Gästis med sin kryddträdgård och hemmagjorda glass. Där finns också möjlighet att låna toalett.

Café Gästis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Borås Museum

Granne med caféet ligger även Borås Museum som tillsammans med kringliggande historiska byggnader ger en inblick i hur livet i Sjuhäradsbygden såg ut förr.

Borås museum är ett friluftsmuseum och alla byggnader som ligger i parken har flyttats hit från olika delar av Sjuhärad. Friluftsmuseet berättar främst om livet på landsbygden på 1700 – 1800-talet. Här finns också ett museum med utställningar och varje sommar visas en ny tillfällig utställning.

Museet är öppet på sommaren juni – augusti. Under resten av året är museet öppet för bokade grupper.

Borås Museum Länk till annan webbplats.

Café Gästis i Ramnaparken

Historia

Ramnaparken donerades till Borås stad 1906 av apotekare Hjalmar Lind. En gåva som boråsarna haft stor nytta och glädje av.

År 1911 fick styrelsen för de sju häradenas kulturhistoriska förening tillstånd att bygga upp Kinnarumma gamla kyrka med flera byggnader. De sju häradenas kulturhistoriska förening överförde sina samlingar 1912 till idrottsparken, som Ramnaparken då kallades. 1914 öppnades museiparken för allmänheten och har sedan dess vuxit sig allt större och värdefullare och är idag Borås Museum.

På dansbanan dansades det till toner av mässingsorkesterns valstakter. En blomstersmyckad båt fraktade de festande folket över till festplatsen.
Mellan åren 1910-1915 arrenderade Hantverksföreningen Folkparken (Ramnaparken). Föreningen gjorde inte några större förtjänster men för folket gavs stora möjligheter till rekreation och nöjen.

Till en paviljong, som uppfördes vid sekelskiftet, startades kaffeservering till vilken många boråsare sökte sig.

Från 1929 övertogs uteserveringen av Nils Nejdemark, som visste vad folk önskade i musikväg. Ramnaserveringen blev snabbt ett kärt utflyktsmål, där man kunde njuta av en kopp kaffe till trevlig musik. Nils Nejdemark arrenderade parken 1929-1950. Den populära serveringen byggdes så småningom ut och kom att omfatta inte mindre än 1250 platser.

Ramnaparken har betytt väldigt mycket för boråsarna under tidens lopp från sekelskiftet och frammåt vad gäller idrott, hantverk, teater, sång, dans och andra evenemang.

De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening

Borås Museum startades i Ramnaparken av De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening år 1914. Föreningen drev museumet i egen regi fram till 80-talet och lämnade sedan över driften till Borås Stad. Föreningen arrangerar däremot fortfarande aktiviteteter tillsammans med Borås Museum och Textilmuseet.

De Sju Häradernas Kulturhistoriska Förening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Minnessten

Vid denna plats restes på bekostnad av fabrikör Emil Rozéll ett minnesmärke över Ramnaparkens donator. Det är ett stenblock, med en porträttrelief i gjuten brons med inskriptionen: Hjalmar Lind, Ramnaparkens donator och hans levnadsår. Minnesmärket invigdes söndagen den 13 juli 1941 - på samma dag som den nya torgbrunnen - av borgmästare C A Skoog.

minnesstenen med blommor kring
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Ramnaparken

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender