Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Rosenträdgården, Örtagården och Kålgården

Rosenträdgården ligger i Ramnaparkens nordöstra del, längs en sluttning som leder fram till utkiksplatsen. Örtagården och Kålgården ligger på platån högst upp på kullen i Ramnaparken, i anslutning till friluftsmuseumet och Café Gästis.

Entrén till Rosenträdgården i Ramnaparken

Rosenträdgården

I Rosenträdgården hittar du en rik samling av olika rossorter att beskåda. Strosa bland de olika planteringarna eller slå dig ned uppe vid utkiksplatsen och njut av trädgårdens färger eller utsikten över sjön.

Örtagården

Användningen av nyttiga örter för mat, medicin och färgämnen har varit utbredd genom historien, och går tillbaka till den förhistoriska människan. När människan gick från att vara jägare och samlare till att praktisera jordbruk, introducerades odling av örter i hemmet och formella trädgårdar runt om i världen.

Moderna örtträdgårdar är ett populärt sätt att kombinera texturer av attraktiva lövverk och doftande blommor, locka till sig nyttiga pollinerare och odla växter som kan användas som mediciner, teer och kulinariska smakämnen. De flesta örter är lättodlade och många passar utmärkt i utsatta lägen i både trädgård och på balkong.

Örtagården ligger på baksidan av Café Gästis.

Vad är en ört?

Den botaniska definitionen av en ört (örtaktig växt) är vilken växt som helst med en köttig stjälk som dör tillbaka i slutet av växtsäsongen, men örter är också allmänt definierade som aromatiska växter som har värde som läkemedel, smak, doft, bekämpningsmedel eller färgämnen . Örter kan vara träd, fleråriga buskar, annueller, vinrankor, ormbunkar, mossor eller alger.

Örter i Örtagården

Tabellen visar vilka olika sorters örter som finns i Örtagården.

Vetenskapligt namn

Svenskt namn

Levisticum officinale

Libbsticka

Pulmonaria officinalis

Lungört

Alchemilla vulgaris

Daggkåpa

Allium proliferum

Luftlök

Allium schoenoprasum

Gräslök

Origanum laevigatum ´Rosenkuppel´

Purpurmejram

Hemerocallis lilioasphodelus

Daglilja

Mentha piperita citrata ´Lemon Fresh´

Citronmynta

Salvia 'Caradonna´

Stäppsalvia

Lavatera thuringiaca

Gråmalva

Origanum vulgare

Oregano

Artemisia

Malört

Tanacetum vulgare L

Renfana

Lavandula angustifolia ´Hidcote´

Lavendel

Hyssopus officinalis

Isop

Myrris odorata

Körvel

Sanguisorba officinalis

Blodtopp

Monarda didyma

Temynta

Dalea purpurea

Prärieklöver

Echinacea pallida

Läkerudbeckia

Verbena officinalis

Järnört

Salvia officinalis L

Kryddsalvia

Mentha piperita ´Black Beauty´

Pepparmynta

Mentha x villosa 'Moroccan'

Maroccansk mynta

Kålgården

I kålgården har det historiskt odlats grönsaker för den egna konsumtionen på gården. I bäddarna växte kål av olika sorter, samt rovor & potatis. Även andra växter så som rabarber, bärbuskar & humlestörar rymdes i denna skyddade täppa nära huset.

Humleodling

Humleodlingen har historiskt haft en mycket framträdande roll i Sverige - inte bara inom klosterverksamheterna. Humlen var oumbärlig, två till tre liter öl motsvarar en hel måltid i näring. Därför uppmuntrade staten odling av humle, en försäkring under år av missväxt. Tåligheten och en otrolig växtkraft, gjorde inte saken sämre. Redan på 1400-talet var det lag på att bönder skulle odla humle, vissa gårdar betalade sitt arrende i humle.

Växter och grönsaker i Kålgården

I vår kålgård växter vinbär, rabarber & grönsaker tillsammans med dekorativa blommande växter. Störarna täcks helt av humle som otroligt nog kan växa 20 cm på ett dygn under gynnsamma dagar.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Rosenträdgården, Örtagården och Kålgården

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender