Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Temperatur i bostaden

Temperaturen i din bostad varierar beroende på vilken årstid det är. Du har rätt till en viss temperatur i din bostad oavsett årstid. Undantaget är onormalt kalla eller varma dagar som är av tillfällig natur.

Folkhälsomyndigheten, länk nedtill, har allmänna råd om hur varmt eller kallt det bör vara i din bostad. Dessa råd gäller för bostadsutrymmen till exempel kök, sovrum, vardagsrum och badrum. Vid extrema förhållanden, till exempel köldknäppar och värmeböljor, kan högre respektive lägre temperaturer tillfälligt vara acceptabelt.

Folkhälsomyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hur kallt får det vara?

Inomhustemperaturen ska inte understiga 18 grader Celcius. För att säkerställa att inomhustemperaturen klarar riktvärdena i alla bostäder är det lämpligt att fastighetsägaren styr uppvärmningen mot en temperatur mellan 20 och 23 grader Celcius. Detta intervall uppfattar de flesta människor som komfortabelt.

För känsliga grupper kan en styrd inomhustemperatur på 22 till 24 grader Celcius istället vara lämplig. För känsliga grupper ska inomhustemperaturen inte understiga 20 grader Celcius. Med känsliga grupper avses personer som är känsliga för kyla eller värme, till exempel personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättning samt äldre och små barn.

Golvtemperaturen bör inte understiga 16 grader Celcius, för känsliga grupper bör golvtemperaturen inte understiga 18 grader Celcius.

Hur varmt får det vara?

Det får heller inte vara för varmt i bostaden. Temperaturen inomhus bör inte ligga över 24 grader Celcius på hösten, våren eller vintern. Under sommaren bör temperaturen inte överskrida 26 grader Celcius. Tänk på att solinstrålning kan vara en orsak till hög inomhustemperatur. Genom att hissa ner persienner eller markiser kan du stoppa solinstrålningen och därmed få en mer dräglig temperatur i bostaden.

Drag i bostaden

Besvärande luftrörelser, drag, i ett rum kan orsakas av att luft kommer in i rummet från till exempel otätheter kring dörrar, fönster, genom en otät yttervägg eller genom friskluftsventiler. Väggar och tak som har lägre temperatur än luften ger också en känsla av drag. Därför är isoleringen viktig när det kommer till inomhusmiljön.

Drag kan också bero på att element är skymda av möbler eller gardiner. Luften hinner då inte värmas upp ordentligt utan går direkt ut i bostaden. Om ett bord placeras intill ett fönster sprids den kalla luften som kommer in vid fönstret direkt ut i rummet, istället för att först värmas upp av elementet. Drag kan också uppstå när tilluftsventiler stängs, då tränger luft genom otätheter i fastigheten och man upplever drag.

Vem har ansvaret?

Om du fryser eller tycker att du har det för varmt i din lägenhet ska du ta kontakt med din fastighetsägare. Bor du i en bostadsrättsförening ska du i första hand vända dig till styrelsen i föreningen. Om det inte blir någon bättring kan du höra av dig till Miljöförvaltningen genom att lämna in en anmälan om klagomål. Läs mer på sidan Klagomål vid störningar i boendemiljön, länk nedtill.

Klagomål vid störningar i boendemiljön

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Temperatur i bostaden

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender