- Borås Stad
- / Bo, bygga och trafik
- / Din bostad och närmiljö
- / Inomhusmiljö
- / Fukt och mögel
Fukt och mögel
Fukt är en av de främsta förutsättningarna för onormal tillväxt av mögel, bakterier och kvalster. Människor, djur och växter avger fukt till inomhusluften. När man duschar, badar, tvättar, diskar och lagar mat bidrar det också med fukt till luften.
Med hjälp av ventilationen i bostaden ska den fuktiga luften föras ut från kök och badrum. Dålig ventilation i bostaden innebär att fukten blir kvar och kan orsaka fuktskador. En väl fungerande ventilation minskar risken för fuktskador och i förlängningen angrepp av till exempel svamp och bakterier.
Många upplever att luften är "torr" i bostaden. Studier har visat att upplevelsen av "torr" luft oftare beror på att luften är för varm eller innehåller för mycket damm eller andra föroreningar. En sänkning av inomhustemperaturen med någon eller några grader kan räcka för att bli av med besvären.
Förekomst av fukt och mögel i bostaden kan ha sitt ursprung från byggnadskonstruktionen eller ha uppkommit i efterhand, genom till exempel sprickor i fasaden eller läckage in i bostaden. Vardagsaktiviteter som till exempel att duscha, laga mat, tvätta, städa, avger en viss mängd fukt. Om ventilationen i din bostad inte är tillräcklig kan det uppstå problem med fukt som på sikt kan ge mögeltillväxt.
Fukt- och mögel kan påverka din hälsa
Fuktskador i bostaden leder på sikt till mögel. Det finns många olika typer av mögel, varav en del är skadliga. Det är därför viktigt att fuktskador åtgärdas eftersom det alltid finns en risk att just en skadlig mögelsort tillväxer. I vissa fall kan fukt-och mögel ge luftvägsbesvär och/eller utslag. Särskild utsatta grupper är barn och unga samt allergiker.
Om du misstänker fukt och/eller mögel i din bostad
Ta kontakt med din fastighetsägare/hyresvärd vid misstanke om mögel- och fuktproblem. Det är fastighetsägaren ansvar att utreda, och om klagomålet är befogat genomföra saneringsåtgärder. Om du bor i en bostadsrätt är det styrelsen som har den rollen. Undersökningar och åtgärder ska utföras inom rimlig tid.
Om du inte får någon respons från fastighetsägaren kan du kontakta Miljöförvaltningen. Tänk på att när du tar kontakt med Miljöförvaltningen att det är det viktigt att du ska kunna styrka att du har varit i kontakt med fastighetsägaren angående problemet. Miljöförvaltningen utgår från Folkhälsomyndigheten allmänna råd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om fukt och mikroorganismer i bedömningen avseende fukt-och mögelproblem och om det förekommer en risk för människors hälsa.
Du kan läsa mer om Miljöförvaltningens ärendehantering och om klagomålsanmälan på sidan Klagomål vid störningar i boendemiljön.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Vi smygöppnar Fristads nya stationspark!
Fristad har blivit med ny park. Den är i stort sett färdig, i alla fall så klar att vi vill smygöppna den för allmänheten. Parken har fått aktiviteter för alla ...
-
Publicerad
Ta del av aktuella uppdateringar om Nybron
Sedan området kring Nybron stängdes av i förra veckan är det många som undrar varför arbetet kommer pågå i två år och hur man ska ta sig fram i området. På vår ...
-
Publicerad
Träffa oss och prata bygglov och stadsplanering
Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? Nu kommer våra bygglovshandläggare, byggna...
Kalender
-
Barnmatiné: Tony, Shelly och det magiska ljuset
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Klassiker på bio: 1960-tal
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn
-
Klassiker: 2001 – A Space Odyssey (1968)
Tid: kl.
Plats: Borås Bio Röda Kvarn