Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Tillgänglighetsprojekt

Internationellt demokratisamarbete

Borås Stad har ett internationellt demokratisamarbete med staden Vracar i Serbien. Borås Stad får medel från Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD:s program Kommunalt partnerskap, för att arbeta med projektet.

Syftet är att lära av varandra om tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning och att öka medborgarinflytandet. Samarbetet drog igång 2020 och pågår i upp till fyra år.

Borås Stad delar på närmare 10 miljoner kronor för internationella demokratisamarbeten, tillsammans med tolv andra svenska kommuner och regioner. Kommunala partnerskap är helt finansierat genom Sida med statliga medel. Det är Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD, som fördelar pengarna. Målet med samarbetsformen Kommunala partnerskap är att främja demokrati och processer för delaktighet på lokal och regional nivå och en utveckling där den lokala demokratin institutionaliseras.

Projektet är ett internationellt samarbete för lokal demokrati där ett kommunalt partnerskap ska bidra till att medborgare får ökat inflytande, genom att lokala och politiskt styrda organisationer stärks. Det var staden Vračar som tog initiativet till partnerskapet efter att de hört att det finns både funktionshinderkonsulent och tillgänglighetskonsulent i Borås Stad.

Verksamhetsbesök och föreläsningar

Borås Stad har varit på studiebesök i Serbien och fick bland annat lyssna till föreläsningar, besöka en gruppbostad och daglig verksamhet. Dessutom har serberna träffat flera av Borås Stads tjänstepersoner som pratat om till exempel universell utformning och digital tillgänglighet. Universell utformning handlar om att skapa lösningar som fungerar för så många som möjligt redan från början, till exempel vad gäller byggnader, it-system och transporter.

Givande samarbete

Samarbetet med Vračar är värdefullt för båda parter. Vår samarbetspartner har stort intresse för att arbeta med mänskliga rättigheter, speciellt att öka tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i Vračar. De erbjuder till exempel jobbmässa for personer med funktionsnedsättning för att öka möjligheter för målgruppen att få ett arbete.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Tillgänglighetsprojekt

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • Två barn som borstar tänderna och en pedagog Publicerad

  De tog kontroll över tandtrollen

  Alla vill bekämpa tandtrollen. Och alla bidrar på sitt sätt. Det märks slutligen i statistiken. På Boda har andelen kari...
 • En illustration av cyklister  Publicerad

  Trampa igång din arbetsplats!

  Cykelutmaningen är en tävling för arbetsplatser som vill göra cykling till ett självklart färdmedel till och från jobbet...
 • En bil som blir tvättad Publicerad

  Var tvättar du bilen?

  Varje år hamnar nämligen tusentals ton miljöfarliga ämnen i naturen på grund av att många väljer att tvätta sin bil hemm...