Meny

Meny

Garment technical designer

Hos oss får du både lära dig att göra avancerade mönsterkonstruktioner och konfektionsanpassad sömnad. Vi lovar en rolig och utvecklande utbildning som ger dig chansen att jobba inom textilbranschen.

Garment Technical Designer är utbildningen för dig som vill fördjupa dina kunskaper i mönsterkonstruktion och konfektionsteknik. Eftersom du har goda förkunskaper erbjuder vi en avancerad och intensiv utbildning som ger dig nödvändig kompetens för att du ska få jobb som direktris, mönsterkonstruktör, konfektionstekniker eller motsvarande inom textilbranschen.

Tjej som studerar textil på Yrkeshögskolan i Borås

Kortfakta om utbildningen

  • Poäng: 400
  • Längd: 80 veckor
  • Nästa start: Augusti 2018
  • Ansökningsperiod: 19 februari till 3 maj 2018
  • Antal platser: 20
  • Studieform: Platsbunden i Borås
  • Studietakt: Heltid 100 %
  • Studiestöd: Utbildningen är statligt finansierad och berättigar till studiestöd.

Utbildningens innehåll

En skoldag hos oss är inte den andra lik. Traditionella föreläsningar blandas med mycket praktiskt arbete där teorin prövas.

Du får lära dig göra avancerad mönsterkonstruktion genom att skapa egna modeller av kjolar, blusar, klänningar, byxor och kavajer.

I konfektionstekniken syr vi upp både detaljer, toiller och hela plagg i vår avancerade maskinpark.

I undervisningen ingår också att du ska ha goda kunskaper i hela processen från måttlistor, plaggskisser och instruktioner, mätning av plagg till provningar och justeringar av mönster.

Textilbranschen blir allt mer automatiserad och därför får du även lära dig digital mönsterhantering. Vi lär dig de ledande dataprogrammen Modaris och Diamino men även Adobe Illustrator för vi vet att företagen efterfrågar detta. Du får också kunskap i hur man provar av plagg med 3D-teknik.

Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom mode- och konfektionsområdet. Under utbildningen kommer du att göra två/tre LIA-perioder där du för varje gång får tuffare utmaningar och dessutom skapa ett viktigt kontaktnät för framtiden.

Målet med utbildningen

Utbildningens ger dig en teknisk specialisering inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering.

Garment technical designer är en tvåårig utbildning på yrkeshögskolenivå. Du läser på Textile Fashion Centerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Borås, Sveriges främsta kluster för textil design och E-handel.

Teori och praktik förenas under hela studietiden. En fjärdedel av utbildningen utförs som praktik, Lärande i arbete (LIA) på mode och konfektionsföretag. Under LIA praktiken deltar du i den vardagliga arbetsprocessen på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. 

Framtida yrken

Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, konfektionstekniker, direktris, produktutvecklare, produktionsledare, inköpare i produktionsledet, designassistent, kvalitetskoordinator. 

Behörighet till yrkeshögskolan

För frågor om behörighet kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Särskilda förkunskaper

Du måste ha lägst betyg E/ 3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper.

Hantverksprogrammet:
Textildesign 1, 200 poäng
Mönsterkonstruktion 1, 100 poäng

Information till dig som saknar rätt behörighetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Reell kompetens:

Om du inte har har betyg eller intyg på den efterfrågade behörigheten men anser att du har den efterfrågade kunskapen kan du åberopa reell kompetens.
Kontakta oss så berättar vi hur du ska göra för att vi ska kunna bedöma din kompetens.

Särskilt prov innan antagningen

När vi har fler sökande än platser så sker ett utval genom ett praktiskt prov. Provet är indelat i tre olika ämnesområden: mönsterkonstruktion, sömnad och datorkunskap.

Betyg och examensbevis

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger kvalificerad yrkeshögskoleexamen till Garment technical designer. Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen. Om du inte fullgjort din utbildningen kan du begära att få ett utbildningsbevis på genomförda kurser.

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Kurser och poäng som ingår i utbildningen. Du läser 400 YH-poäng där varje poäng motsvarar en dags studier.‌

En yrkeshögskoleutbildning har alltid som mål att vara anpassad efter arbetsmarknadens behov, vilket innebär att utbildningen är flexibel med möjligheter att revidera kursplanerna under studietiden.

Kurser

YH-Poäng

CSR – Corporate Social Responsibility

10

Examensarbete

25

Kommunikation för produktutveckling

30

Konfektionsteknik 1

30

Konfektionsteknik 2

40

Lärande i arbete (LIA) 1-3

100

Materiallära

25

Mönsterkonstruktion och gradering

90

Produktionsskiss

20

Produktionsteknik planering/beredning

30

Summa yrkeshögskolepoäng

400


p

Kontakt

Vid fel på sidan kontakta:

Publicerad: 2017-02-21 15.21
Senast ändrad: 2018-03-19 12.44

Dela sidan: Garment technical designer

g q n C

p

Kontakt