Meny

Meny

Garment technical designer

- Textilutbildning som ger modejobb

Drömmer du om att jobba inom mode? Ta en snabb väg till modejobb via oss!
Garment technical designer är en utbildning inom mode och textil i Borås. Utbildningen ges på Textile Fashion Center i Borås, Sveriges främsta kluster för textil, design och E-handel!

Kortfakta om utbildningen

  • Nästa start: Augusti 2019
  • Ansökan: stängd
  • Poäng: 400
  • Längd: 80 veckor
  • Antal platser: 20
  • Studieform: Platsbunden i Borås
  • Studietakt: Heltid 100 %
  • Studiestöd: Utbildningen är statligt finansierad och berättigar till studiestöd

På textilutbildningen Garment technical designer får du både lära dig att göra avancerad mönsterkonstruktion och konfektionsanpassad sömnad. Vi lovar en rolig och utvecklande utbildning som ger dig chansen att jobba inom textilbranschen.

Garment technical designer är en utbildning inom textil för dig som vill fördjupa dina kunskaper i mönsterkonstruktion och konfektionsteknik. Eftersom du har goda förkunskaper erbjuder vi en avancerad och intensiv utbildning som ger dig nödvändig kompetens för att du ska få jobb som direktris, mönsterkonstruktör, konfektionstekniker eller motsvarande inom textilbranschen.

Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, bland annat Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde. Textile fashion center ligger centralt i Borås och det tar bara ett par minuter att gå från Resecentrum.

Du söker in till vår textilutbildning genom betyg, men det går också bra att söka genom reell kompetens. Borås Yrkeshögskola erbjuder en textilutbildning där du får jobb och efter avslutad utbildning kan du jobba inom mode och design.

Textilutbildningens innehåll

En skoldag på Borås Yrkeshögskola är inte den andra lik. Traditionella föreläsningar blandas med mycket praktiskt arbete där teorin prövas. Du får lära dig göra avancerad mönsterkonstruktion genom att skapa egna modeller av kjolar, blusar, klänningar, byxor och kavajer. I konfektionstekniken syr vi upp både detaljer, toiller och hela plagg i vår avancerade maskinpark. När du studerar hos oss får du en bred textilutbildning och kunskaper inom modedesign.

Utbildningen ger dig goda kunskaper i hela processen från måttlistor, plaggskisser och instruktioner, mätning av plagg till provningar och justeringar av mönster. Det innebär att du får en gedigen utbildning inom textil och mode så att du kan förbereda dig på en jobbkarriär efter avslutad examen.

Textilbranschen blir allt mer automatiserad och därför får du även lära dig digital mönsterhantering. Vi lär dig de ledande dataprogrammen Modaris och Diamino men även Adobe Illustrator då vi vet att företagen efterfrågar detta. Du får också kunskap i hur man provar av plagg med 3D-teknik.

Tjej som studerar textil på Yrkeshögskolan i Borås

Målet med utbildningen i Borås

Utbildningens ger dig en teknisk specialisering inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering. Garment technical designer är en tvåårig utbildning på yrkeshögskolenivå.

Du läser på Textile Fashion Centerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Boråslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, ett av Sveriges främsta kluster för textil design och E-handel.

Teori och praktik förenas under hela studietiden och en fjärdedel av utbildningen utförs som praktik, Lärande i arbete (LIA) på mode och konfektionsföretag. Under din LIA deltar du i den vardagliga arbetsprocessen på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. Lärande i arbete (LIA) ingår för att du ska få praktisk erfarenhet inom mode och design.

Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom mode- och konfektionsområdet. Under utbildningen kommer du att göra två till tre LIA-perioder där du för varje gång får tuffare utmaningar och dessutom skapa ett viktigt kontaktnät för framtiden. Genom din LIA skapar du kontakter inom modebranschen och ökar chanserna till modejobb eller jobb inom textil.

Jobb efter examen

Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, konfektionstekniker, direktris, produktutvecklare, produktionsledare, inköpare i produktionsledet, designassistent, kvalitetskoordinator. Vi har goda kontakter inom textilbranschen och 9 av 10 elever får jobb efter avslutad textilutbildning hos oss på Borås Yrkeshögskola.

Behörighet till yrkeshögskolan

För frågor om behörighet kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Särskilda förkunskaper

Du måste ha lägst betyg E/ 3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper.

Från hantverksprogrammet:
• Textildesign 1, 200 poäng
• Mönsterkonstruktion 1, 100 poäng

Information till dig som saknar rätt behörighetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förberedande kurs i Textildesign 1 och Mönsterkonstruktion 1

Saknar du särskild behörighet att studera Garment technical designer?
Nu har du möjlighet att läsa den förberedande sommarkursen Mönsterkonstruktion och konfektionssömnad – grundkurs.

Du som går kursen söker samtidigt till Garment technical designer. Du blir automatiskt att vara antagen till Garment technical designer-utbildningen om du får godkänt på för-kursen.

Detta är en behörighetsgivande för-utbildning för dig som vill gå Garment Technical Designer men saknar de särskilda behörighetskraven Textil Design 1 och Mönsterkonstruktion 1.

Under fyra veckor kommer du att få grundläggande kunskaper i konfektionsteknik och sömnad. Vi kommer att arbeta med manuell mönsterkonstruktion utifrån grundmallar och ta fram mönster till modeller på kjol, blus, klänning och byxor men även anpassa mönster till olika kroppsformer. Modellerna syr vi upp i toileväv och vi går även igenom praktiska sömnadsdetaljer. Du lär dig göra enklare modellspecifikationer som innehåller idéskiss, facktermer och måttabeller i Excel. Maskinlära ingår i kursen.

Utbildningens omfattning:
Du läser under 4 veckor uppdelat på 3+1-veckorsperioder heltidsstudier
Kursen planeras till 28 maj och körs veckorna 22, 23 och 24 samt under vecka 33.

Reell kompetens

Om du inte har har betyg eller intyg på den efterfrågade behörigheten men anser att du har den efterfrågade kunskapen kan du åberopa reell kompetens.
Kontakta oss så berättar vi hur du ska göra för att vi ska kunna bedöma din kompetens.

Särskilt prov innan antagningen

När vi har fler sökande än platser så sker ett utval genom ett praktiskt prov. Provet är indelat i tre olika ämnesområden: mönsterkonstruktion, sömnad och datorkunskap.

Betyg och examensbevis

Betyg ges för varje enskild kurs. Utbildningen ger kvalificerad yrkeshögskoleexamen till Garment technical designer. Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen. Om du inte fullgjort din utbildningen kan du begära att få ett utbildningsbevis på genomförda kurser.

 

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Kurser och poäng som ingår i utbildningen. Du läser 400 YH-poäng där varje poäng motsvarar en dags studier.‌

En yrkeshögskoleutbildning har alltid som mål att vara anpassad efter arbetsmarknadens behov, vilket innebär att utbildningen är flexibel med möjligheter att revidera kursplanerna under studietiden.

Kurser

YH-Poäng

CSR – Corporate Social Responsibility

10

Examensarbete

25

Kommunikation för produktutveckling

30

Konfektionsteknik 1

30

Konfektionsteknik 2

40

Lärande i arbete (LIA) 1-3

100

Materiallära

25

Mönsterkonstruktion och gradering

100

Produktionsskiss

20

Produktionsteknik planering/beredning

20

Summa yrkeshögskolepoäng

400


p

Kontakt

Senast ändrad: 2018-09-26 08.47

Uppdaterad av:

Dela sidan: Garment technical designer

g q n C

p

Kontakt