Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Garment technical designer

Garment Technical Designer är utbildningen som ger dig jobb!

Du lär dig sömnad, produktionsplanering och tekniskt ledarskap från skiss till färdigt plagg. På yrkeshögskolan kombinerar vi teori med praktik på företag så du får redan under studierna ett stort nätverk inom branschen. Och just den kompetens som modeföretagen behöver.

Sök till GTD

 • Ansökan: Stängd.
 • Nästa start: Besked kommer januari 2020
Tjej som studerar textil på Yrkeshögskolan i Borås

Kortfakta om utbildningen

 • Nästa start: Augusti
 • Poäng: 400 YH-poäng
 • Längd: 2 år
 • Antal platser: 20
 • Studieform: Platsbunden i Borås
 • Studietakt: Heltid 100 %
 • Praktik (LIA): 25% av utbildningstiden.
 • Utbildningen berättigar till studiestöd från CSN.
 • Utbildningen är kostnadsfri

Kontakt

Utbildningsledare Linda Qvist, 0734-32 74 31
E-post: linda.qvist@boras.se

Garment Technical Designer, GTD, är en utbildning inom mode och textil i Borås. Utbildningen ges på Textile Fashion Center i Borås, Sveriges främsta kluster för textil, design och E-handel.

På denna textilutbildning får du både lära dig att göra avancerad mönsterkonstruktion och konfektionsanpassad sömnad.
Vi lovar en rolig och utvecklande utbildning med allt från tillskärning och sömnad till grundläggande design som ger dig chansen att få jobb inom textilbranschen.

Eftersom du har goda förkunskaper erbjuder vi en avancerad utbildning som ger dig rätt kompetens för att du ska få jobb som direktris, mönsterkonstruktör, konfektionstekniker eller liknande jobb inom textil och konfektion.

Studera i Borås

Att plugga i Borås innebär att du har nära till allt och goda kommunikationer till flera städer, som Göteborg, Jönköping, Varberg och Skövde. Textile Fashion Center ligger centralt, det tar bara ett par minuter att gå hit från Resecentrum.

Du söker in till vår textilutbildning genom betyg, men det går också bra att söka genom reell kompetens. Läs mer om reell kompetens längre ner på den här sidan.

Borås Yrkeshögskola erbjuder en utbildning där du får jobb och karriär inom textilbranschen.

Teori förenas med praktik

En skoldag på Borås Yrkeshögskola är inte den andra lik. Föreläsningar blandas med praktiskt arbete; studiebesök varvas med spännande gästföreläsningar. Och 25 procent av din utbildningstid är du ute på praktik där du bygger upp ett stort och värdefullt nätverk.

Teoretiska kunskaper. Du får lära dig avancerad mönsterkonstruktion genom att konstruera modeller av kjolar, blusar, klänningar, byxor och mycket mer. I konfektionstekniken syr du upp både detaljer, toiller och hela plagg i vår avancerade maskinpark. När du studerar hos oss får du en grundlig utbildning och djupa kunskaper inom textil.

Praktiska färdigheter. Utbildningen ger dig färdighet att behärska hela processen från måttlistor, plaggskisser och instruktioner, mätning av plagg till provningar och justeringar av mönster.

Textilbranschen blir allt mer automatiserad och därför får du även lära dig digital mönsterhantering. Vi lär dig de ledande dataprogrammen Modaris och Diamino men även Adobe Illustrator då vi vet att företagen efterfrågar detta. Du får också kunskap i hur man provar av plagg med 3D-teknik.

Garment Technical Designer förbereder dig på en jobbkarriär inom textil och mode.

Utbildningen är en språngbräda till jobb

Garment Technical Designer är en tvåårig utbildning på yrkeshögskolenivå. Utbildningen ger dig kompetens inom konfektions- och produktionsteknik. Du fördjupar dina kunskaper i mönsterkonstruktion och gradering.

Teori och praktik förenas under hela studietiden. En fjärdedel av utbildningen utförs som praktik, Lärande i arbete (LIA), som är uppdelad på två tio-veckorsperioder, där du för varje gång får tuffare utmaningar. Under din LIA deltar du i det vardagliga arbetet på företaget. Examensarbete utförs i egen regi eller i samarbete med industrin. Lärande i arbete (LIA) ingår för att du ska få praktisk erfarenhet inom mode och design.

Vi samarbetar med Sveriges ledande branschföretag inom mode- och konfektionsområdet. Under din LIA skapar du yrkeskontakter inom branschen vilket avsevärt ökar chanserna till jobb.

Jobb efter examen

Efter utbildningen finns det många yrken att välja mellan, både i Sverige och utomlands. Några exempel på yrkesroller är mönsterkonstruktör, garment technician, quality controller, konfektionstekniker, direktris, produktionsledare, designassistent eller kvalitetsansvarig.

Under utbildningen får du ett brett kontaktnät bland de ledande företagen i branschen och vi har ett nära samarbete med Gina Tricot, Nelly, Kappahl och andra svenska konfektionsföretag.

Kurser och poäng som ingår i utbildningen

Du läser 400 YH-poäng där varje poäng motsvarar en dags studier.‌ Utbildningen är på två år/fyra terminer.

Kurser

YH-Poäng

CSR – Corporate Social Responsibility

10

Examensarbete

25

Kommunikation för produktutveckling

30

Konfektionsteknik 1

30

Konfektionsteknik 2

40

Lärande i arbete (LIA) 1-3

100

Materiallära

25

Mönsterkonstruktion och gradering

100

Produktionsskiss

20

Produktionsteknik planering/beredning

20

Summa yrkeshögskolepoäng

400


Behörighet till yrkeshögskolan

För att bli antagen till Yrkeshögskolan måste du ha behörighet från gymnasiet. Här kan du läsa mer om grundläggande behörighet.
Har du frågor om din behörighet kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Särskilda förkunskaper

Du måste ha lägst betyg E/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper i:

 • Textildesign 1
 • Mönsterkonstruktion 1

Du kan läsa dessa två kurser vid Borås vuxenutbildning under våren 2019.
Läs mer på brvux.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Särskilt prov innan antagningen

När vi har fler sökande än platser så sker ett utval genom ett praktiskt prov. Provet är indelat i tre olika ämnesområden: mönsterkonstruktion, sömnad och datorkunskap.

Reell kompetens

Om du inte har betyg eller intyg på grundläggande behörighet eller särskilda förkunskaper men anser att du har kompetens att tillgodogöra dig utbildningen kan du hänvisa till din reella kompetens.
Har du frågor om din reella kompetens kan du kontakta våra studie- och yrkesvägledare.

Urval efter betyg och särskilt prov

Om antalet behöriga sökande överstiger antalet platser på utbildningen gör vi ett urval bland samtliga behöriga sökande.

Urvalet görs med utgångspunkt från gymnasiebetyget och ett särskilt prov. De med högst betygsmedelvärde blir kallade till provet per e-post i mitten av april. Det särskilda provet genomförs i början av maj och tar cirka en halv dag. 

Urval sker i två steg

I steg ett görs ett urval på betyg där de med högst betygmedelvärde kallas till ett särskilt prov. Provet poängsätts. Provet består av prov i svenska.

I steg två slås betygsmedelvärdet samman med poängen från det särskilda provet. Summan av betygsmedelvärdet och den erhållna poängen vid det särskilda provet utgör den slutliga antagningsgrunden. 

Betyg och examensbevis

Betyg ges i varje enskild kurs. Utbildningen ger yrkeshögskoleexamen.

Examensbevis delas ut förutsatt att betyget Godkänd uppnåtts i alla kurser i utbildningen. Studerande som inte fullgjort utbildningen kan efter begäran få ett utbildningsbevis.


Medverkande företag

p

Kontakt

Senast ändrad: 2019-10-04 10.21

Uppdaterad av:

Dela sidan: Garment technical designer

g q n C

Välkommen till Borås

l

Självservice

IST Administration för vårdnadshavarelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Frånvarorapportering med mera

Ping Ponglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Lärplattform

Borås Stads skolportallänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Nå dina e-tjänster med en inloggning (för elever och personal)

Outlooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för personal

Gmaillänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Webbmail för elever

p

Kontakt