SSPF - skola, socialtjänst, polis och fritid i samverkan
Är du orolig för ditt barn med anledning av kriminalitet och/eller skadligt bruk/beroende? Det kan handla om diffusa orossignaler, att du som vårdnadshavare har uppmärksammat att ditt barn har ett förändrat beteende eller förändrade attityder, eller att ditt barn har ett nytt umgänge. Då finns SSPF-samverkan här för dig och din familj. SSPF är ett samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet där vi tillsammans med dig arbetar för att ge ditt barn det bästa stödet och vända utvecklingen till det bättre.
Agera snabbt och tillsammans
När ett barn eller ungdom riskerar att hamna i kriminalitet och/eller skadligt bruk/beroende är det viktigt att agera snabbt för att bryta utvecklingen. Som vårdnadshavare är du den viktigaste personen i ditt barns liv. Ibland är det också nödvändigt att professionella arbetar tillsammans med dig och det är då SSPF kommer in.
Vi behöver ditt samtycke
Aktörerna inom SSPF behöver dela information för att kunna samverka och ge ditt barn och din familj stöd på bästa sätt. Du som vårdnadshavare behöver lämna ditt skriftliga samtycke till att information delas mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet.
Kontakta vår SSPF-koordinator
Om du vill ha mer information om vad samtycket innebär eller har andra frågor och funderingar, är du välkommen att kontakta vår SSPF-koordinator.
Marina Månsson, SSPF-koordinator
Telefonnummer: 0768-88 82 46
E-post: marina.mansson@boras.se
Då kan SSPF bli aktuellt
SSPF kan bli aktuellt för barn och ungdomar mellan 10-18 år som är folkbokförda i Borås. Den unge ska ha anknytning till Norrby och Hässleholmen/Hulta samt gymnasieskolorna Almåsgymnasiet, Sven Eriksonsgymnasiet och Viskastrandsgymnasiet. Arbetet med SSPF sker just nu i dessa områden/skolor. Målet är att efterhand utöka SSPF till fler områden och gymnasieskolor.
Det kan bli aktuellt med SSPF när det finns en oro kring en kombination av följande:
- Vid kriminella värderingar eller kriminella handlingar
- Bruk av alkohol eller droger
- Hög frånvaro från skolan
- Rör sig i olämpliga miljöer
- Oro kring kamratrelationer
- Utsätter sig för risker
- Normbrytande beteende
En plan gör det tydligt vem som gör vad
Om SSPF är aktuellt för ditt barn, kommer koordinatorn bjuda in till ett möte tillsammans med dig, ditt barn och de parter som ingår i SSPF.
Före mötet kommer du att prata med koordinatorn för att gå igenom vilka som du önskar ska vara med. Förutom skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamheten har du också möjlighet att bjuda in andra som kan bidra, till exempel anhöriga eller andra professionella.
Under mötet bestämmer vi tillsammans på vilket sätt vi kan hjälpa er som familj och det som bestäms skrivs ned i en åtagandeplan. I planen ska det tydligt framgå vem som ska göra vad och när insatserna ska följas upp.
Jag är orolig för mitt barn, hur kan SSPF hjälpa?
Med SSPF kan olika aktörer samverka tätare än i vanliga fall. Tillsammans med dig som vårdnadshavare kraftsamlar vi kring ditt barn. Med SSPF går arbetet också snabbare. Det ökar chansen att allt ska gå bra och att ditt barn får det stöd hen behöver. Om du har några frågor eller funderingar kan du kontakta vår SSPF-koordinator för att få mer information.
Vad innebär det att samtycka till informationsdelning?
För att samarbetet i SSPF ska fungera behöver du som vårdnadshavare skriftligt godkänna/samtycka till att sekretessen mellan myndigheterna bryts. Det är först då som de olika aktörerna inom SSPF kan dela informationen om ditt barn för att tillsammans kunna planera för samordnade åtgärder och insatser.
Vilka insatser och aktiviteter kan bli aktuella inom SSPF?
SSPF utgår från vad som är bäst för ditt barn. Tillsammans med dig som vårdnadshavare skapar personerna i SSPF-teamet en gemensam plan där det framgår vilka insatser som behövs för att stötta ditt barn.
Så här kan exempel på aktiviteter i en plan se ut:
- Skolstöd: Extra studiehjälp, åtgärdsprogram, utredning, mentorskap eller regelbundna möten med skolkurator.
- Socialtjänstens insatser: Utredning, familjebehandling eller ungdomsbehandling, insats via Mini-Maria, kontakt med socialrådgivare, aktivitet med fältgruppen.
- Polisens insatser: Kartläggning av unga i riskzon, uppsökande i riskmiljöer eller orossamtal.
- Fritidsaktiviteter: Stöd att utforska nya fritidsintressen med stöd av fritidsledare, gruppverksamhet, erbjuda aktiviteter inom öppen ungdom, deltagande i organiserade fritidsaktiviteter såsom idrott eller kultur.
Det kan handla om allt från samtal och aktiviteter till mer specialiserade insatser.
Vilka aktörer är med i samverkan?
Det här är exempel på vilka aktörer som kan vara med i samverkan:
- Skola – rektorn och någon viktig person för ditt barn, till exempel en lärare eller skolans kurator.
- Socialtjänst – en socialsekreterare som arbetar med barn- och ungdomsfrågor.
- Polis – en polis som arbetar i området där ditt barn bor.
- Fritidsverksamheten – till exempel en fritidsledare som arbetar på en fritidsgård där ditt barn brukar vara eller som arbetar i området där ditt barn bor.
Varför är polisen en del av SSPF?
Polisens uppgift är att minska brottsligheten i samhället och öka tryggheten. Polisen är med i SSPF för att de kanske träffar ditt barn på olika platser i Borås. Om polisen vet mer om ditt barns situation kan de ha extra koll och hjälpa till om behov uppstår. Om de vet hur er situation ser ut blir det också lättare att ha en bra kontakt med dig som vårdnadshavare.
Varför är socialtjänsten en del av SSPF?
En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att bedöma om det finns risker runt ett barn eller ungdom och se till att denne får det skydd hen behöver. Socialtjänsten kan bidra med värdefull kunskap om vad som är viktigt för ett barns eller ungdoms utveckling, och kan därmed vara ett bra stöd för dig och ditt barn.
Socialtjänsten kan även ge stöd till dig och ditt barn genom så kallade serviceinsatser. Det är insatser som kan ges utan att föregås av utredning.
Blir ett ärende inom SSPF en orosanmälan?
Ett ärende inom SSPF blir inte automatiskt en orosanmälan. Men vissa myndigheter, till exempel skolan och polisen, är enligt socialtjänstlagen (14 kap. 1 § SoL) skyldiga att göra en orosanmälan vid misstanke om att ett barn far illa. Som barn räknas alla under 18 år.
Om du har frågor kontakta:
E-post:
Telefon:
Senast ändrad:
Ändrad av:
Nyheter
-
Publicerad
Färdtjänsten förbättras – större område och nytt samarbete
Från den 1 juni 2025 får färdtjänstresenärer i Borås större möjligheter att resa. Färdtjänstområdet utökas till hela Västra Götalands län samt Kungsbacka, Varbe...
-
Publicerad
Vad tycker du om äldreomsorgen?
För tolfte gången gör Socialstyrelsen en undersökning där du som är äldre och har hemtjänst eller bor på ett vård- och omsorgsboende får tala om vad du tycker.
-
Publicerad
Sök till Familjekollo 2025
Borås Stad och Lutherska Missionskyrkan i Borås bjuder in ensamstående föräldrar med barn upp till 12 år till en veckas avkoppling och gemenskap på Familjekollo...
Kalender
-
Individ- och familjeomsorgsnämnden, sammanträde
Tid: kl.
Plats: Fabriksgatan 11, plan 3. Lokal Pinoccio
-
Bolagsdagen
Tid: kl.
Plats: Fullmäktigesalen (allmänheten via webbsändning)
-
Odling och hållbarhetsmässa på Sjöbohuset
Tid: kl.
Plats: Sjöbohuset, Sjöbo Torggata 7-9