Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Ungdomstjänst

Om du är 15-20 år och begår ett brott kan du dömas till ungdomstjänst, vilket innebär att du arbeta utan lön. Du får en chans att arbeta av ditt straff och samtidigt få lära dig hur det fungerar på en arbetsplats. 

Hur går ungdomstjänst till?

Du arbetar utan lön 20-150 timmar beroende på vad du blivit dömd till. Arbetet sker på din fritid, det vill säga kvällar, helger och lov.

Arbetet kan utföras i en ideell förening, kommunal verksamhet eller privat företag. På arbetsplatsen utses en handledare som följer dig under arbetet.

Eftersom ungdomstjänst är en dom är det mycket viktigt att den sköts ordentligt, annars riskerar du att få en annan påföljd. Ungdomstjänst kräver en aktiv insats av både dig och din vårdnadshavare.

Samtal och reflektion

En del av ungdomstjänsten är deltagande i samtal. Det ger dig möjlighet att reflektera över din livssituation, diskutera brottet du dömts för och hur det har påverkat dig, din familj och den som blivit utsatt för brottet. Samtalen anpassas efter dina behov.

Arbetsgivare

De allra flesta som någon gång begår ett brott, gör det under ungdomsåren. För de flesta ungdomar
är det en engångsföreteelse. År 2007 infördes ungdomstjänst som straffpåföljd och ungdomstjänsten hanteras av kommunernas socialtjänst.

Inom Borås Stad döms cirka 20 personer årligen till ungdomstjänst. Den som döms till ungdomstjänst arbetar de timmar som de fått som straffpåföljd. Ungdomen kan arbeta åt ett företag, en förening en ideell organisation eller åt en kommun. Arbetet är oavlönat och ska utföras mellan 20 och 150 timmar.

För att ungdomarna som blir dömda till ungdomstjänst ska få en bra upplevelse och erfarenhet är det viktigt att de får komma till arbetsplatser där de kan göra sin arbetstjänst på ett bra sätt. En god erfarenhet motverkar återfall i brott. Därför är vi i behov av arbetsplatser som kan ta emot ungdomar som döms till ungdomstjänst.

Att ta emot en ungdom som gör ungdomstjänst innebär att ert företag tar emot en ungdom som kan arbeta med de arbetsuppgifter som ni anser vara lämpliga. En kontaktperson i er verksamhet har kontakt med oss från Stödcentrum som har ansvar för ungdomstjänsten.

Vill du som arbetsgivare ta emot en ungdom som kan göra ungdomstjänst hos dig? Lämna dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.

Intresseanmälan

Vill du ta emot en ungdom som gör ungdomstjänst? Kontakta oss nedan så hör vi av oss och berättar mer.





Här fyller du i om du vill att vi ringer eller mejlar dig.

Senast uppdaterad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Ungdomstjänst

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Kalender