Logotyp för Borås Stad
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Almåsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Gymnasiestudier med idrottsträning, NIU och LIU

Almåsgymnasiet erbjuder gymnasiestudier med idrottsträning. På alla program erbjuds möjligheten för elever att läsa en yrkesutbildning i kombination med idrottsutövande på nationell- eller lokalnivå.

Elever på Almåsgymnasiet kommer att erbjudas att kombinera idrottsutbildning med yrkesutbildningar på skolans samtliga program:

 • Barn- och fritidsprogrammet
 • Handels- och administrationsprogrammet
 • Hantverksprogrammet
 • Hotell- och turismprogrammet
 • Restaurang- och livsmedelsprogrammet
 • Vård- och omsorgsprogrammet
 • Lärling (individuella beslut efter kontakt med rektor)
 • Även elever som antas till Introduktionsprogrammet IMV på Almåsgymnasiet får möjlighet att kombinera detta med att gå en lokal idrottsutbildning.

– Utbudet av utbildningsprogram som erbjuder möjlighet att kombinera gymnasiestudier med en idrottssatsning på lokal eller nationell nivå breddas nu mot fler yrkesprogram för att idrottande elever ska kunna satsa på sin idrott samtidigt som de skaffar sig en yrkesutbildning. Tidigare var det Sven Eriksonsgymnasiet, samt vissa program på Bäckängsgymnasiet och Viskastrandsgymnasiet som erbjöd gymnasieutbildningar i kombination med en idrottssatsning. Nu kommer eleverna kunna få den möjligheten på Almåsgymnasiets samtliga program, säger Enikö Mihai, gymnasiechef på Almåsgymnasiet.

Nationell idrottsutbildning (NIU):

 • Följande program är möjliga att kombinera med idrottsutbildning på nationell nivå:
  Barn- och fritidsprogrammet, Bygg- och anläggningsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Hantverksprogrammet (Frisör och Florist), Hotell- och turismprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet (på Viskastrandsgymnasiet), Naturvetenskapsprogrammet (profil Miljö och hållbar utveckling), Teknikprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet.
 • Nationell idrottsutbildning är tillgängligt för elever som är uttagna i idrotterna: fotboll, basket, innebandy, golf, ridsport, simning, truppgymnastik och friidrott via sina specialförbund.
 • Elever som önskar läsa NIU ska söka ett vanligt gymnasieprogram och dessutom komplettera detta med en ansökan till idrottsutbildningen separat. Olika idrottsförbund har olika ansökningsdatum, så det är viktigt att själv kontakta det idrottsförbund som man är intresserad av.

Lokal idrottsutbildning (LIU):

 • Följande program är möjliga att kombinera med idrottsutbildning på lokal nivå: Barn- och fritidsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Hantverksprogrammet (Frisör och Florist), Hotell- och turismprogrammet, Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Teknikprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet.
 • Lokal idrottsutbildning är ett alternativ för de elever som vill läsa idrott som sitt individuella val. Idrotterna som går att kombinera med lokal idrottsutbildning är basket, bordtennis, fotboll, friidrott, futsal, fysisk träning, golf, truppgymnastik, innebandy, ishockey, handboll, judo, konståkning, längdskidåkning, rodd, simning och tennis.
 • Elever som önskar läsa LIU ska söka ett vanligt gymnasieprogram och i samband med det komplettera sin ansökan via ansökningsformuläret till idrottsutbildningen. Se datum för ansökan. Länk till annan webbplats.

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Gymnasiestudier med idrottsträning, NIU och LIU

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol