Logotyp för Borås Stad
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Bäckängsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Vi erbjuder undervisning i ett antal olika biblioteksrelaterade fält och vi gör det gärna ämnesanknytet till det ni i klassen för tillfället jobbar med. Om du till exempel har en särskild kontext dina elever ska informationssöka i anpassar vi utbildningstillfället för att spegla detta. Beroende på klass- och undervisningssituation bakar vi gärna in några övningar eller andra deltagande moment. Här är några exempel på vad vi kan erbjuda lektioner och undervisning i:

Informationssökning i praktik och teori - tankesätt och övningar.

Inledningsvis pratar vi om tanke- och förhållningssätt gentemot informationssökning och information och presenterar en modell för informationssökning, fördjupning och förståelse. Vi ger tydliga ämnesanknytna exempel och gör några övningar där vi använder oss av handfasta tips och olika sökverktyg för att optimera våra sökresultat. Vi kan förstås rikta in oss särskilt på google, vetenskapliga databaser, böcker eller något annat.

Här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett exempel på en presentation som vi använt när vi lärt ut informationssökning.

Källkritik

Att kunna förhålla sig kritiskt till stora mängder information är en central kunskap för att kunna vara en god samhällsmedborgare. Aldrig förut har vi levt i ett samhälle med ett så stort informationsflöde, och påföljande stort behov av att sortera, förstå och förhålla sig kritisk till information. Med denna utbildning vill vi visa olika sätt att avgöra om en källa är trovärdig eller inte, hur man listar ut vem som är avsändare till ett verk och hur samt varför folk vill påverka dig - såväl på instagram som i böckernas värld.

Personlig Information och Reklam

Varför får du alltid upp en massa reklam om gitarrer så fort du kollat på en gitarrbutik på internet? Hur kommer det sig att facebook kan leverera reklam om saker som du bara pratat om med dina vänner? Vad är det egentligen sociala medier-företagen vet om dig, hur vet dom det och vad kan du göra för att skydda dig?  

Det är många som är ute efter att påverka dig. Vi vill ge dig verktygen för att själv kunna ta ställning i vad som är viktigt för dig.

Så här Länk till annan webbplats. kan det se ut när vi undervisar i Personlig information & Reklam.

Du kanske har ett annat behov av utbildning inom internet, litteratur, källkritik eller informationshantering? Kom och prata med oss! Det mesta går att lösa.

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Utbildning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol