Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Låneregler

För att låna böcker och andra medier på skolbiblioteket behöver du ett bibliotekskort. Du kan använda samma bibliotekskort på skolbiblioteket som på övriga bibliotek i Borås. Bibliotekskortet är personligt. Om du blir av med ditt kort är det viktigt att genast spärra det så att ingen annan person kan utnyttja det. Du kan spärra ditt kort på vilket bibliotek som helst i Borås. Första bibliotekskortet är gratis. Ett nytt kort kan du köpa på Stadsbiblioteket eller på något av närbiblioteken. Det kostar 10 kronor för personer under 18 år och 20 kronor för vuxna.

Lånetider

Normal lånetid på Viskastrandsgymnasiets biblioteksböcker är 5 veckor från den dag du lånar. Återlämningsdatum kan du stämpla på bokmärken som finns på lånedisken. Behöver du boken längre kan du oftast låna om den. Om du inte har möjlighet att komma till biblioteket kan du ringa på telefonnummer 35 31 07 eller skicka e-post till sofia.hog@boras.se. Bibliotekets böcker kan du lämna tillbaka på vilket bibliotek som helst i Borås. Tänk på att du själv är ansvarig för de böcker som du lånar.

När du lånar läroböcker bestämmer din lärare lånetiden. Det är viktigt att du lämnar tillbaka läroböcker direkt efter avslutade kurser. Läroböcker ska lämnas tillbaka på skolbiblioteket om de är lånade där. Det blir lättare för dig att hålla reda på dina läroböcker om du skriver ditt namn med blyerts i boken.

Avgifter

  • Borttappad/förstörd ungdomsbok 150 kronor
  • Borttappad/förstörd vuxenbok 200 kronor
  • Borttappad/förstörd lärobok 200kronor

Agifterna är schablonavgift, vilket innebär att de kan bli högre.

Viskastrandsgymnasiet har inga förseningsavgifter. Lånar du böcker, eller andra media, på andra bibliotek i kommunen, uppstår förseningsavgifter om de inte lämnas tillbaka i tid. Har du förseningsavgifter som överstiger 100 kronor blir du automatiskt spärrad och kan inte låna på något bibliotek i Borås Stad förrän skulden är reglerad. Observera att skolbiblioteket inte kan ta emot betalning av förseningsavgifter. Dessa måste betalas på Stadsbiblioteket eller på något av närbiblioteken.

Ett par dagar innan lånetiden går ut på en bok får du ett sms/mejl (om du har godkänt det på ditt förbindelsekort) som talar om att det är dags att lämna tillbaka boken. Har du inte läst klart boken kan du komma in till biblioteket och låna om den.

Om du inte lämnat tillbaka en lånad bok när lånetiden gått ut händer följande

  • 10 dagar efter lånetiden gått ut skickar biblioteket en påminnelse till dig.

Om du inte efter det lämnar tillbaka boken eller lånar om den händer följande:

  • 14 dagar efter påminnelsen får du ett ersättningskrav (räkning) på ett belopp motsvarande värdet på det du har lånat. Är du under 18 år går ersättningskravet till din vårdnadshavare.
  • 30 dagar senare lämnas ärendet till inkasso.

Oreglerade inkassokrav kan leda till avstängning från lån tills skulden är betald.

Lämnar du tillbaka boken behöver du naturligtvis inte betala räkningen.

Vårdnadshavare ansvarar för sina ungdomars lån och kan därför bli återbetalningskyldiga för förlorade eller skadade medier.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Låneregler

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol