Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Anmälan om medelstor förbränningsanläggning

Verksamhetsutövare som driver eller planerar att driva en medelstor förbränningsanläggning är skyldiga att registrera anläggningen.

Vad räknas som en medelstor förbränningsanläggning?

För att anläggningen ska räknas som medelstor ska den totala effekten som är knuten till en och samma skorsten vara mellan 1 megawatt (MW) och 50 megawatt (MW).

Registreringsplikt

Medelstora förbränningsanläggningar omfattas av registreringsplikt. Det innebär att den som installerat eller planerar att installera en medelstor förbränningsanläggning i Borås kommun ska informera miljö- och konsumentnämnden. Information skickas till nämnden via blanketten Anmälan om medelstor förbränningsanläggning. Blanketten finns under rubriken Självservice nedtill.

När behöver anläggningen registreras?

 • Nya anläggningar och anläggningar som tagits i drift den 20 december 2018 eller senare omfattas av förordningen och ska registreras omedelbart. En ny anläggning får inte tas i drift utan att vara registrerad.

 • En anläggning som tagits i bruk 19 december 2018 eller tidigare och har en högre anläggningseffekt än 5 megawatt, måste vara registrerad senast 1 januari 2024.

 • En anläggning som tagits i bruk 19 december 2018 eller tidigare och har en lägre anläggningseffekt än 5 megawatt, måste vara registrerad senast 1 januari 2029.

När behöver anläggningen anmälas?

Gäller för anläggning för förbränning med en total installerad tillförd effekt av

 1. mer än 500 kilowatt men högst 20 megawatt, om annat bränsle används än enbart fossil eldningsolja eller biogen eller fossil bränslegas, eller

 2. mer än 10 megawatt men högst 20 megawatt, om inget annat bränsle används än fossil eldningsolja eller biogen eller fossil bränslegas.

Begränsningsvärden för utsläpp

Begränsningsvärden för utsläpp till luft finns för förbränningsanläggningar och det är verksamheternas ansvar att bevaka att dessa värden inte överskrids.

För mer information

Förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar (riksdagen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För nya medelstora förbränningsanläggningar gäller att de, utöver registrering enligt förordning om medelstora förbränningsanläggningar (2018:471), även kan omfattas av tillstånds- eller anmälningsplikt enligt miljöbalken.

Tillståndsplikt gäller för anläggningar med en total installerad tillförd effekt av mer än 20 megawatt men mindre än 50 megawatt. Ansökan görs hos Länsstyrelsen.

Enligt förordning (2018:471) om medelstora förbränningsanläggningar ska varje tillsynsmyndighet offentliggöra uppgifter ur registret på en webbplats som tillhör myndigheten och som allmänheten har tillgång till.

Registrerade anläggningar

Borås Energi och Miljö AB, Hultahage 1 (HVC Hultasjön), Borås
Borås Energi och Miljö AB, Vindbryggan 1 (HVC Viared I), Borås
Borås Energi och Miljö AB, Viran 1 (HVC Viared II), Borås
Borås Energi och Miljö AB, Samariten 5 (HVC Lasarettet), Borås
Vida Borgstena AB, Länsvägen 17, Borgstena
Vida Borgstena AB, Länsvägen 17, Borgstena (anläggning nummer 2)

Webbsidan med ett kugghjul, ikon.

Självservice

Anmälan om medelstor förbränningsanläggning

Tecknad bild på en byggnad med en rykande skorsten
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Anmälan om medelstor förbränningsanläggning

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En person stom står och fiskar med ett fiskespö Publicerad

  Upptäck Borås fiskevatten med kommunfiskekortet

  Våren är inte långt borta och i takt med att isarna smälter blir fiskemöjligheterna fler. Med kommunfiskekortet får du möjligheten att utforska över hundra fisk...
 • Ett stängsel framför slamlagunen, som liknar en vanlig våtmark med vass och en liten vattensamling. Foto: Kennet Öhlund Publicerad

  Nytt stängsel kring slamlagunen

  Den här veckan börjar arbetet med att sätta upp ett permanent stängsel kring den så kallade slamlagunen i skogsterrängen bakom Blå Stjärnans Djursjukhus. Ett me...
 • Verktyg som ligger på marken Publicerad

  Vår öppna mottagning kommer till dig igen

  Går du i byggtankar och behöver råd eller hjälp? Eller är du nyfiken på hur området du bor i kan komma att utvecklas? Nu kommer våra bygglovhandläggare, adminis...
Ikon: Kalender

Kalender