Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nationella restriktioner och skärpta allmänna råd för att hejda smittspridningen av covid-19

Miljö- och årsrapporter

Beroende på viken typ av verksamhet du bedriver ska en miljörapport eller en årsrapport lämnas till Miljö- och konsumentnämnden.

Miljörapport

Verksamheter som är tillståndspliktiga enligt miljöbalken ska årligen, senast den 31 mars, lämna en miljörapport för föregående års verksamhet.

Miljörapporten ska lämnas elektroniskt via Naturvårdsverkets centrala databas för miljörapporter, Svenska Miljörapporteringsportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Vägledning om miljörapportering ges på Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De viktigaste syftena med miljörapporten är att

 • redovisa hur de villkor som finns för verksamheten efterlevs
 • stärka egenkontrollen
 • ge tillsynsmyndigheten ett bra underlag för tillsynen över verksamheten
 • ge underlag för internationell rapportering.

Vilka uppgifter som ska finnas med i en miljörapport framgår av Naturvårdsverkets föreskrifter om miljörapport, NFS 2016:8länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Föreskrifterna har ändrats vid några tillfällen.

Miljörapporten består av tre delar; grunddel, textdel och för vissa verksamheter en emissionsdeklaration. Grunddelen innehåller i huvudsak administrativa uppgifter. Dessa behövs till exempel för att tillsynsmyndigheten ska kunna föra ett register över verksamheter som behöver tillsyn. I textdelen ska du beskriva hur din verksamhet uppfyller villkoren och vilka åtgärder som genomförts som en följd av egenkontrollen. Vissa verksamheter ska också lämna uppgifter om utsläpp till luft och vatten samt uppgifter om avfall. Dessa uppgifter lämnas i emissionsdeklarationen.

Årsrapport

Att lämna in en årsrapport är inte obligatoriskt. Miljö- och komnsumentnämnden beslutar i varje enskilt fall om en sådan ska lämnas.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Miljö- och årsrapporter

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

 • En kvinna står på en äng.

  Publicerad den

  Nominera Årets landsbyggare

  Nu är det hög tid att nominera till Årets landsbyggare 2021 i Sjuhärad. I år delas priset ut i fyra kategorier: Entreprenör, Entreprenöriell förening, Attityd samt Ung landsbyggare.
 • Vy över Borås.

  Publicerad den

  Förlängt stöd till näringslivet

  På gårdagens sammanträde klubbade Kommunfullmäktige igenom förlängning av flera åtgärder för att försöka underlätta för näringslivet som fortfarande har en svår tid under pågående pandemi. De nya besl...
Ikon: Kalender

Kalender