Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Bygg- och anläggningsprogrammet

Bygg- och anläggningsprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom något av bygg- och anläggningsbranschens yrken, till exempel som anläggningsarbetare, anläggningsmaskinförare, snickare, byggnadsmålare eller plåtslagare.

Utbildningen ger dig kunskaper om och färdigheter i att planera, genomföra, dokumentera och kvalitetssäkra arbetet med tidsenliga metoder och hjälpmedel. Du ska kunna välja, använda och vårda material, verktyg och maskiner med hänsyn till säkerhet samt miljö, kvalitet och ekonomi, både när det gäller produktions- och livscykelkostnader. Utbildningen ska även utveckla din förmåga att lösa problem i det dagliga arbetet och att ta till vara erfarenheter av tidigare byggprojekt.

Du erbjuds att läsa ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet. Möjlighet till särskild högskolebehörighet kan även finnas i vissa fall.

Inriktningar

På Viskastrand finns det fem olika inriktningar att välja mellan. Du gör dina val i slutet av årskurs 1.

Plåtslageri

Klä olika sorters byggnaders tak och fasader med plåt. Montering av regnvattensystem och säkerhetsanordningar, målning, rengörning och snöskottning av tak kan också ingå i yrket. Ofta utförs arbetet på höga höjder, men varvas ofta med bearbetning av plåten i verkstadsmiljö.

Anläggningsfordon

Vägarbeten, grävning och dränering. Du får lära dig att köra de fordon som används vid byggen och anläggningsarbeten, till exempel grävmaskin och hjullastare.

Husbyggnad

Nybyggnation, renovering och ombyggnad. Många möjligheter till specialisering. Bli till exempel: snickare, murare, plattsättare, golvläggare, betongarbetare

Mark och anläggning

Markarbeten för vägar, husgrunder, gröna ytor, ledningsbyggnad och plattsättning. Du kommer kunna arbeta som till exempel: asfaltsläggare, rörläggare och stensättare.

Måleri

Måla både inomhus och utomhus, få kunskap om olika material och färg. Du kan bli till exempel: byggnadsmålare, dekorationsmålare, säljare inom färghandeln.

Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om bygg och anläggningsprogrammet

Elever i bygghallen
Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Bygg- och anläggningsprogrammet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol