Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Fordons- och transportprogrammet

Fordons- och transportprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta som till exempel mekaniker, yrkesförare, lager- eller terminalarbetare.

Snabb teknisk utveckling utmärker de yrken som utbildningen leder till. Den tekniska utrustningen blir också alltmer komplex, specialiserad och anpassad till det specifika fordonet eller yrkesområdet. Avancerad teknik och olika sätt att organisera arbetet kräver förmåga att reflektera över, värdera och välja mellan olika handlingsalternativ. Utbildningen ska därför utveckla din förmåga till fortsatt lärande i arbetslivet och till att ta ansvar för din egen utveckling inom yrket.

Du erbjuds att läsa ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet. Möjlighet till särskild högskolebehörighet kan även finnas i vissa fall.

Inriktningar

På Viskastrandsgymansiet erbjuder vi fem inriktningar inom fordons och transportprogrammet. Du väljer din inriktning i slutet av årskurs 1.

Karosseri och lackering

På karosseri reparerar eleverna inköpta, krockskadade bilar. För att göra arbetet på bästa sätt ingår det en hel del svetsning i utbildningen. På lackeringssidan lär du dig slipa, grunda, maskera, lackera och arbeta med olika kulörer och plastlagning.

Personbil

Personbilsmekaniker innebär att du får lära dig utföra felsökningar, reparera och utföra service på lätta lastbilar och personbilar. Detta kommer du göra på både elektroniska och mekaniska system, till exempel airbag, bromsar och motorer.

Lastbil och mobila maskiner

Mekanikerutbildning för tunga fordon och mobila maskiner, vilket innebär att du får lära dig felsökningar, reparera och utföra servide på grävmaskiner, hjullastare, truckar och lastbilar.

Transport

Här läser du trafikkunskap och transportsystem. Du lär dig att leda och kontrollera olika varu- och materialflöden på ett effektivt sätt. Du kan bli till exempel: timmerbilsförare, distributionsförare, kranbilsförare, miljöbilsförare. Inom inriktningen har du möjlighet att ta behörigheterna B (personbil), C (tung lastbil) och E (tungt släp) samt ett så kallat yrkeskompetensbevis som krävs för att får arbeta som lastbilsförare.

Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om Fordons- och transportprogrammet

Elev med lastbil
Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Fordons- och transportprogrammet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol