Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta med automatiserade produktionssystem, system för energi-, miljö- och vattenteknik eller dator- och kommunikationssystem, eller för att arbeta som elektriker inom eldistribution eller installation.

Utbildningen utvecklar dina kunskaper i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Den ska därför ge kunskaper om el- och energiteknik och automation samt färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom dessa arbetsområden. Dator- och kommunikationsteknik och samhällets IT- infrastruktur ska också vara centralt inom utbildningen.

Du erbjuds att läsa ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet. Möjlighet till särskild högskolebehörighet kan även finnas i vissa fall.

Inriktningar

Alla inriktningar väljs i slutet av år 1. Ett intresseval kan göras i ansökan år 9.

Automation

Specialisering på planering, installation, drift och underhåll av olika automatiserade system, t. ex. robotteknik, hydraulik, styr- och reglerteknik.

Dator och kommunikationsteknik

Lär dig installera, administrera och reparera dator- och kommunikationssystem. Bli till exempel: IT-tekniker, webbutvecklare.

Elteknik

Lär dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, distributionsnät, larm samt tv- och datanät. Du kan till exempel bli: elektriker, larmtekniker. Direkt efter utbildningen kan du bli anställd lärling hos en elinstallatör.

Energiteknik

Inom denna inriktning blir du specialist på drift, underhåll och service inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna. Bli till exempel: energitekniker, drift- och underhållstekniker, driftoperatör, sol- och vindtekniker.

Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om programmet och inriktningarna.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: El- och energiprogrammet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol