Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Logotyp för Borås Stad
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Viskastandsgymnasiets logotyp, till gymnasiets förstasida
Borås Stads logotyp, till startsidan

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram. Efter examen från programmet har du de kunskaper som behövs för att arbeta med automatiserade produktionssystem, system för energi-, miljö- och vattenteknik eller dator- och kommunikationssystem, eller för att arbeta som elektriker inom eldistribution eller installation.

Utbildningen utvecklar dina kunskaper i att försörja och bistå samhällsviktiga basfunktioner som produktion, installation och distribution av el-, energi- och vattensystem. Den ska därför ge kunskaper om el- och energiteknik och automation samt färdigheter i att utföra arbetsuppgifter inom dessa arbetsområden. Dator- och kommunikationsteknik och samhällets IT- infrastruktur ska också vara centralt inom utbildningen.

Du erbjuds att läsa ämnen som ger grundläggande högskolebehörighet. Möjlighet till särskild högskolebehörighet kan även finnas i vissa fall.

Inriktningar

Alla inriktningar väljs i slutet av år 1. Ett intresseval kan göras i ansökan år 9.

Automation

Specialisering på planering, installation, drift och underhåll av olika automatiserade system, t. ex. robotteknik, hydraulik, styr- och reglerteknik.

Dator och kommunikationstekniker

Lär dig installera, administrera och reparera dator- och kommunikationssystem. Bli till exempel: IT-tekniker, webbutvecklare.

Elteknik

Lär dig installera, underhålla och reparera elanläggningar, distributionsnät, larm samt tv- och datanät. Du kan till exempel bli: elektriker, larmtekniker. Direkt efter utbildningen kan du bli anställd lärling hos en elinstallatör.

Energiteknik

Inom denna inriktning blir du specialist på drift, underhåll och service inom energi-, miljö- och vattenteknikbranscherna. Bli till exempel: energitekniker, drift- och underhållstekniker, driftoperatör, sol- och vindtekniker.

Skolverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om programmet och inriktningarna.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: El- och energiprogrammet

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol