Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Minska matsvinnet

Det är inte klokt hur mycket mat vi svenskar slänger! Visste du att en människa i ett svenskt hushåll slänger och häller ut ca 107 kg matavfall* varje år? Mat som vi hade kunnat äta om vi hanterat den annorlunda kallas för matsvinn. Om du inte är sugen på att börja mixa ditt matsvinn till en smoothie som kvinnan i filmen nedan – vilket verkligen INTE rekommenderas – har vi samlat några andra värdefulla tips på vad DU kan göra åt saken.

Utmana dig själv – tänk kreativt i köket!

Brukar veckoslutet innebära en ansamling trötta grönsaker i kylen? Ställ till med restfest innan nästa storhandling! Pytt i panna är ett exempel på en rätt som passar utmärkt att tillaga på potatis som bas; hacka ner dina kokta potatisar i en panna tillsammans med andra matrester och fräs med lite lök. Men det finns många fler rätter du kan tillaga. Låt dig inspireras av alla recept på internet och glöm inte att dela med dig till andra om du lyckas laga till någonting riktigt smart och gott!

Det handlar om beteenden

Matsvinnsbekämpningen startar redan innan du går till affären. En bra tumregel är att aldrig storhandla när du är hungrig; risken är att du gör ogenomtänkta inköp. Tänk kortsiktigt när du väl handlar och köp inte mer än det du vet att du kommer göra åt. Ska du laga till någonting inom en snar framtid kanske det inte gör något om en vara har kort datum.

Lita på dina sinnen. Datumstämpeln på förpackningarna säger inte om matvaran är ätbar eller inte, utan till vilket datum den förväntas behålla sin kvalitet. Smaka, titta och lukta istället innan varan hamnar i soporna.

Sist men inte minst – våga tömma kylen, frysen och skafferiet några gånger per år. Du kanske kan passa på om du ändå ska frosta av din frys? Vem vet, kanske får du en glad överraskning när en bortglömd delikatess dyker upp!

Ett eget kretslopp

Det finns så kallat ofrånkomligt matsvinn, alltså sådant som vi inte kan undvika att slänga. Kaffesump är ett sådant exempel. När du slänger kaffesump i matavfallspåsen körs det till biogasanläggningen på Sobacken. Där omvandlas allt matavfall till biogas som kan användas som fordonsbränsle. Visste du att sopbilarna som hämtar ditt matavfall drivs av biogas? På det sättet blir matavfallshanteringen ett eget kretslopp!

Har du en kompost är det givetvis bra att slänga ofrånkomligt matsvinn där; då skapar du ditt eget mini-kretslopp.

*Siffrorna kommer från Borås Energi och Miljö

Användbara länkar för dig som vill minska ditt matsvinn

Borås Energi och Miljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stoppa matsvinnet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om stadens arbete kring utsläppsminskning kopplat till konsumtion

Leva hållbart

Har du tips på hur vi kan hjälpas åt att minska våra klimatutsläpp?Om du skriver in din e-postadress får du en bekräftelse på att vi har tagit emot dina tips, idéer eller förslag.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Minska matsvinnet

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol