Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Res mer hållbart

Visst finns det bättre sätt att resa hållbart på än att frikoppla! Nu behöver vi verkligen hjälpas åt att välja de mer hållbara resesätten för att nå våra klimatmål. Här kommer därför några handfasta tips på vad DU kan göra åt saken.

Utmana dig själv – låt bilen stå!

Är du bil-bekväm? Se om du kan utmana dig själv och prova att ta cykeln till jobbet, träningen, butiken och barnens aktiviteter istället. Här i Borås är avstånden förhållandevis korta. Studier har visat att 50 % av alla boråsare skulle kunna cykla till arbetet inom 30 minuter. 34 % av boråsarna har dessutom mindre än 15 minuters cykelfärd till jobbet*. Om du väljer cykeln kommer du garanterat minska dina bränslekostnader, få bättre kondition och sänka dina klimatutsläpp rejält på köpet. Så, vad har du att förlora?

Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Här är några bevisade hälsoeffekter av regelbunden cykling:

  • Ökad prestationsförmåga
  • Bättre sömn
  • Ökad koncentrationsförmåga
  • Minskad sjukfrånvaro
  • Ökad livslängd
  • Minskning av hjärt- och kärlsjukdomar

Olika typer av cyklar

Idag finns många olika typer av cyklar som kan hjälpa till att täcka olika behov. I last- och lådcyklar får både barn, husdjur och matvaror plats utan problem. En elcykel kan enkelt ta sig upp och nedför Borås alla backar och så kallade parcyklar möjliggör mobilitet för äldre och rörelsehindrade.

Du behöver nödvändigtvis inte köpa en ny cykel; på begagnatmarknaden finns massvis med cyklar. Vissa arbetsgivare erbjuder förmånscyklar till anställda. Ett hett tips är att fråga din arbetsgivare och kolla upp vad som gäller för dig. Och du… tipsa gärna din arbetsgivare om Cykelvänligast, en tävling för arbetsgivare som vill bli cykelvänliga.

Res tillsammans!

Vi vet. Det är inte alltid det funkar att cykla – inte ens för den största cykelfantasten. Vilken tur att det finns alternativ! Stadsbussarna, landsbygdslinjerna, långfärdsbussarna och tågen kan ta dig till många platser både i din närhet och långt bort. Kollektivtrafiken är till för alla. Vill du ta cykeln med dig ombord på tåget? En hopfällbar cykel brukar gå bra att ta med överallt. Exakt vad du kan ta med ombord beror på vilket bolag, vilken linje och vilket trafikslag du ska resa med. Ett tips är att kolla upp vad som gäller och börja planera din kombinerade resa.

Samåkning är avslutningsvis ytterligare ett smart sätt att resa på tillsammans med andra. Tänk vad många som reser ensamma i bilen till och från jobbet! Hade fler samåkt hade antalet bilar minskat, såväl som klimatutsläppen.

Användbara länkar för dig som vill resa mer hållbart

Cykelfrämjandet: Cykelfrämjandet | För ett bättre cykelsverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Västtrafiks regler kring cykel på tåg och buss: Cykel på tåg och buss | Västtrafik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skjutsgruppen: Skjutsgruppens forum - Demokratisera mobilitet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Cykelvänligast: Startsida - Cykelvänligast Länk till annan webbplats.

Mer om stadens arbete kring utsläppsminskning kopplat till resor och transporter

Leva hållbart

*Västra Götalandsregionens Potentialstudie för cykling (2015)

Har du tips på hur vi kan hjälpas åt att minska våra klimatutsläpp?Om du skriver in din e-postadress får du en bekräftelse på att vi har tagit emot dina tips, idéer eller förslag.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Res mer hållbart

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol