Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Borås Stads logotyp, till startsidan
Bodaskolans entré

Bodaskolan är en F-9 skola med cirka 800 elever.

Skolan är en plats där människor från många olika kulturer möts. Vi jobbar för att alla ska ges utrymme, lust och möjlighet att utvecklas och där alla känner sig trygga, uppskattade och delaktiga.

Kännetecknande för Bodaskolan är goda relationer, engagerade vuxna, som utgår från en helhetssyn på elevens utveckling, och elever som trivs och upplever att de lär sig mycket.

Om vår skola

Bodaskolan organiserar även en kommungemensam särskild undervisningsgrupp, A-resursen, som riktar sig till grundskolans årskurs 7-9. Upptagningsområdet är Borås Stad. Lär mer om kriterier för placering följande länk:
A-resursen

Välkommen till Bodaskolan - en skola i tiden

Aktuellt från skolan

Skolval - Välkommen till Din framtid


Ta tillfället och och välj en skola där eleverna trivs och upplever att de lär sig mycket. Ett bevis på detta är att 91% av eleverna som går på Bodaksolan är nöjda med sin skola, vilket är bäst resultat av alla högstadieskolor i Borås Stad enligt den årliga klimatundersökningen.
Dessutom känner 93% av alla elever sig trygga vilket är näst högst resultat bland stadens skolor. I denna
rankning har Bodaskolan legat i topp flera år i rad.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodaskolan satsar på läsinlärning genom produktion av alfabetssånger och filmer

Sparbankstiftelesen sjuhärad

Bodaskolan satsar på elevernas läsinlräning. Detta gör vi genom att tillsammans med Sparbansktiftelsen Sjuhärad producera bl.a alfabetssånger. Det är läraren Maria Isacsson som skriver sångtexter och musikläraren Thomas Benett som står för musiken. Elever sjunger och filmas av Filip Isacsson.

Genom sångerna lär sig eleverna även olika begrepp och ord om olika djur.

Lyssna på och se filmen "Kossanova" som handlar om just kor.

Du lär dig även om bokstaven K.

Kulturrådet

Study Group

Study Group är en läxläsningsgrupp för romska elever på Bodaskolan, som finansieras av Kulturrådet.

Varje torsdag kl 15:15 träffas elever och två personal. Eleverna läser läxor, pluggar inför prov och inlämningar samt erbjuds möjlighet till omprov. Utöver läxläsningen undervisas också eleverna i romsk kultur och historia för att bredda kunskapen om denna. 

Dessutom erbjuder ansvarig personal eleverna i Study Group att göra aktiviteter utanför skolan, oftast i samband med lov för att fira in lovet och belöna eleverna för flit och närvaro.

Läxläsning ihop med sociala aktiviteter syftar till att öka meritvärde och motivation för studier samt stärka elevernas identitet och kunskap kring romsk kultur.  

Study Group är nu inne på sin femte termin, i sin nuvarande form på Bodaskolan. Projektet finansieras av medel från Kulturrådet. Nuvarande termin har vi tolv elever i gruppen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

P4 sjuhärad loggotype

Study Group på P4 Sjuhärad 29 september 2022

29 september var det resandefolkets dag och lärare på Bodaskolan som arbetar i Study Group intervjuades då skolan uppmärkasammade denna dag. Lyssna på intervjun här. Länk till annan webbplats.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Provschema åk 7-9

Här finns länken till provschemat för elever i åk 7-9 läsåret 22/23: Skrivschema Länk till annan webbplats.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nytt program för frånvaroroanmälan

Från och med höstterinen 2022 har Borås Stads alla grundskolor ett nytt program för frånvaroanmälan - Skola24.

Frånvaroanmälan görs appen Unikum Familj. Från och med skolstart ska ni frånvaroanmäla ert barn i appen Unikum Familj. Systemet gör det enkelt för dig att via Unikums app sjukanmäla ditt barn dygnet runt.

Viktigt - Du gör inte frånvaroanmälan i Dexter.

När du frånvaroanmäler ditt barn i Unikum appen registreras frånvaron både till skolan och fritidshemmet (om ditt barn går på fritids)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodaskolan vann finalen i kockdullen

Agnes Artman och Emma Claes från Bodaskolan har vunnit riksfinalen i kockduellen i Stockholm. De var bäst bland 6000 kockar i hela Sverige. Stort grattis från Bodaskolan och Borås stad.

Det var på torsdagen den 30 april som eleverna från Bodaskolan tävlade i på Restaurangakedemin i Stockholm. Den vinnande rätten bestod av marinerad fläskkarré, zucchinisallad, syrade betor och shiitakesvamp med ingefära och vitlök.

"Vi har fått prova vår samarbetsförmåga. Vi har varit bästa vänner ett tag, men aldrig utsatts för sådana här extrema stressövningar tidigare. Sedan har det varit en rolig upplevelse. Vi går ändå sista året på grundskolan och det är kul att sätta ribban högt och gå ut storslaget!"

Citat från Besöksliv.se

Läs mer BT:s artikel  från 30 april Länk till annan webbplats.

Läs mer på Besöksliv  - Sveriges ledande site för besöksnäring Länk till annan webbplats.

Kockduellen

Bild Bt.se

Bodskolan firar Romernas nationaldag 8 april

Den 8 april firade Bodaskolan Romernas nationaldag genom att hissa romernas flagga, sätta upp vimplar spela romsk musik. Till lunch serverades traditionell romsk mat - chevapi med pitabröd.

Firande uppmärksammades jättefint av BT den 8 april 2022 genom en artickel. Denna kan ni läsa här på bt.se. Länk till annan webbplats.

Bodaskolan har en Study Group för romska elever, som annordnade firandet. Gruppen leds av lärare Jakob Dahlbeck samt brobyggare Aarne Nyman. Eleverna får hjälp med studierna för få de bästa möjigheterna att komma in på gymnasiet. De får även lärar sig om romernas histora .

I Borås Tidning 220408 säger Jakob Dahlbeck

"Jag tror att gruppen hjälper de romska eleverna identitetsmässigt. Annars finns det nån rom i varje klass, men man säger inte att man är det. Det som är intressant är att när våra romska elever har lärt sig om sin historia och kultur, och fått stärka sin identitet, så kan de bemöta folk verbalt. Vi ska bilda oss, det är då man vinner respekt."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I Fokus - Bodaskolans rektor berättar om Bodaskolan för skolfolk i hela Europa

Den 22 november var Bodaskolans rektor, Stefan Kristoffersen, med i Borås Tidning - I fokus. Läs om hans bakgrund och engagemang för skolan i bifogad länk.

BT artikel 211122 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rektor Stefan kristoffersen

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ny lärplattform UNIKUM

Borås Stad har upphandlat en lärplattform för förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Den nya plattformen heter UNIKUM och finns idag i över 80 kommunier i Sverige. Från och med 1 januari 2022 så använder alla skolor den nya plattformen och Poing-Pong är borttagen.

Kontakta ditt barns klassföreståndare om du har frågor om plattformen.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Solceller

Sedan augusti 2020 har Bodaskolan fått en angläggning på 680 kvadrameter solceller installerade på taket. Det är i Borås Stads styre som satsar på förnybar el för att öka klimatanpassningarna. I vår entré sitter ett räkneverk som i realtid visar vad anläggningen på taket producerar. Under ett år blir det ungefär en femtedel av Bodaskolans elförbrunkning.

"Det blir en del av samhällskunskapen och andra ämnen. Det är roligt att vi ligger i framkant - eller där vi ska ligga - och förse eleverna med information som ligger i tiden, säger Bodaskolans rektor Stefan Kristoffersen i en intervju i Borås Tidning. Denna gjordes samband med att Therese Björklund (S) och kommunalråd Tom Andersson (M) besökte Bodaskolan den 18 oktober för att se på solcellerna (Borås tidning 211019).

Solcellspanel--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Brobyggare på Bodaskolan-lyssna på program från utbildningsradion

Aarne Nyman jobbar som brobyggare på Bodaskolan i Borås med ett särskilt uppdrag att fånga upp de romska eleverna. När Aarne började sitt arbete var frånvarotalen höga bland många av de romska eleverna. Idag har det vänt, och på skolan kan man se en konkret effekt av brobyggararbetet. Aarne har påverkat många elevers liv och deras syn på skolan.

Lyssna på radioprogrammet om verksamheten. Länk till annan webbplats.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Logotype Inclusion of Minorities

EU-projekt åk F-6

Bodaskolan deltog under hösten 2018 - hösten 2021 i projektet Inclusion of minorities - a project in values. Projektet är ett tvåårigt värdegrundssamarbete med ökad inkludering och större framtidstro hos unga som mål. Samarbetet är ett Erasmus+ strategiskt partnerskap finansierat av EU där deltagarna genom ökade kunskaper och erfarenhetsutbyte ska få redskap för att motverka exkludering och fördomar i skolan.

Om projektet Inclusion of miniorities Länk till annan webbplats.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bodaskolan på sociala medier

Bodaskolan har information på några sociala medier.

Skolbiblioteket:

  • Instagram: bodaskolansbibliotek
  • Tiktok: bodaskolansbibliotek
  • Snapchat: bodaskolanbiblo

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Bodaskolan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol