Bodaskolan
Text
Välkommen till Bodaskolan - en skola i tiden
Bodaskolan är en F-9 skola med cirka 800 elever.
Skolan är en plats där människor från många olika kulturer möts. Vi jobbar för att alla ska ges utrymme, lust och möjlighet att utvecklas och där alla känner sig trygga, uppskattade och delaktiga.
Kännetecknande för Bodaskolan är goda relationer, engagerade vuxna, som utgår från en helhetssyn på elevens utveckling, och elever som trivs och upplever att de lär sig mycket.
Bodaskolan organiserar även en kommungemensam särskild undervisningsgrupp, A-resursen, som riktar sig till grundskolans årskurs 7-9. Upptagningsområdet är Borås Stad. Lär mer om kriterier för placering följande länk:
Aktuellt från skolan
Möt Bodaskolan
Välkommen till att besöka Bodaskolan den 19/11 inför det kommande skolvalet till åk 7.
Tisdagen den 19/11 mellan 17:30 och 19:30 bjuder Bodaskolan in alla elever i åk 6 och deras föräldrar till ett besök på skolan.
Vi samlas klockan 17:30 i matsalen för lite gemensam information. Därefter kommer skolans elevrådsrepresentanter ta er runt i mindre grupper. Ni kommer att få besöka och få information kring högstadiets alla ämnen. Det kommer finnas rika möjligheter att ställa de frågor som just du funderar på.
Åk 9 kommer sälja fika till förmån för deras skidresa till Ulricehamn.
Varmt välkomna
Skolval - Välkommen till Din framtid
Ta tillfället och och välj en skola där eleverna trivs och upplever att de lär sig mycket. Ett bevis på detta är att 91% av eleverna som går på Bodaksolan är nöjda med sin skola. Det är bäst resultat av alla högstadieskolor i Borås Stad enligt den årliga klimatundersökningen.
Dessutom känner 93% av alla elever sig trygga vilket är näst högst resultat bland stadens skolor. I denna rankning har Bodaskolan legat i topp flera år i rad.
Provschema åk 7-9
Här finns länken till provschemat för elever i åk 7-9 läsåret 24/25: Provschema Länk till annan webbplats.
Bodaskolan firar Romernas nationaldag
Den 8 april firade Bodaskolan Romernas nationaldag genom att hissa romernas flagga, sätta upp vimplar spela romsk musik. Till lunch serverades traditionell romsk mat - chevapi med pitabröd. eleverna hade också gjort ett bildspel som visades i uppehållsrummet. Arbetslivsförvaltningen var på plats och informerade om vilka aktiviteter och insatser kommunen hade för romerna. radion var även på skolan och gjorde en fin intervju.
Bodaskolan har en Study Group för romska elever, som annordnade firandet. Gruppen leds av lärare Linnea Ibrahim samt brobyggare Aarne Nyman. Eleverna får hjälp med studierna för få de bästa möjigheterna att komma in på gymnasiet. De får även lärar sig om romernas histora
Bodaskolan satsar på läsinlärning genom produktion av alfabetssånger och filmer
Bodaskolan satsar på elevernas läsinlräning. Detta gör vi genom att tillsammans med Sparbansktiftelsen Sjuhärad producera bl.a alfabetssånger. Det är läraren Maria Isacsson som skriver sångtexter och musikläraren Thomas Benett som står för musiken. Elever sjunger och filmas av Filip Isacsson.
Genom sångerna lär sig eleverna även olika begrepp och ord om olika djur.
Lyssna på och se filmerna på Bodaskolans Youtubekanal. Länk till annan webbplats. Ett exempel är "Kossanova" som handlar om just kor. Du lär dig även om bokstaven K.
Bodaskolan utvecklar genom internationellt samarbete
Vi har glädjen att meddela att Bodaskolan åk 7-9 har fått en godkänd ackreditering av EU för strategiskt internationellt samarbete från ht 2023 till 2027.
Under perioden ht 2023 till 2027 kommer Bodaskolan åk 7-9 att utveckla undervisningen genom Ersamus+. Det är ett EU program för internationellt utbyte och samarbete. Skolan har fått en godkänd ackreditering, vilket innebär att regelbunden finansiering av internationellt samarbete genom EU fram till 2027.
Detta kommer ge möjlighet för elever och personal att samarbeta med och besöka skolor inom EU. Personal kommer kunna gå kurser och besöka kollegor i andra länder genom s.k. "jobbskuggning".
Study Group
Study Group är en läxläsningsgrupp för romska elever på Bodaskolan, som finansieras av Länstyrelsen i Stockholm.
Varje torsdag kl 15:15 träffas elever och två personal. Eleverna läser läxor, pluggar inför prov och inlämningar samt erbjuds möjlighet till omprov. Utöver läxläsningen undervisas också eleverna i romsk kultur och historia för att bredda kunskapen om denna.
Dessutom erbjuder ansvarig personal eleverna i Study Group att göra aktiviteter utanför skolan, oftast i samband med lov för att fira in lovet och belöna eleverna för flit och närvaro.
Läxläsning ihop med sociala aktiviteter syftar till att öka meritvärde och motivation för studier samt stärka elevernas identitet och kunskap kring romsk kultur.
Study Group är nu inne på sin 4 år, i sin nuvarande form på Bodaskolan. Projektet finansieras av medel från Länstyrelsen. Nuvarande termin har vi femton elever i gruppen.
Lärplattform UNIKUM
Borås Stad använder lärplattformen UNIKUM för förskolan, grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Plattformen finns idag i över 80 kommunier i Sverige.
Kontakta ditt barns klassföreståndare om du har frågor om plattformen.
Skola24 program för frånvaroroanmälan och ledighetsanasökan
Borås Stads alla grundskolor använder programmet Skola24 för frånvaroanmälan samt ledighetsansökan.
Anmälan om frånvaro samt ledighetsansökan görs via appen Unikum Familj. Systemet gör det enkelt för dig att via Unikums app tex sjukanmäla ditt barn dygnet runt.
När du frånvaroanmäler ditt barn i Unikum appen registreras frånvaron både till skolan och fritidshemmet (om ditt barn går på fritids)
Brobyggare på Bodaskolan-lyssna på program från utbildningsradion
Aarne Nyman jobbar som brobyggare på Bodaskolan i Borås med ett särskilt uppdrag att fånga upp de romska eleverna. När Aarne började sitt arbete var frånvarotalen höga bland många av de romska eleverna. Idag har det vänt, och på skolan kan man se en konkret effekt av brobyggararbetet. Aarne har påverkat många elevers liv och deras syn på skolan.
Lyssna på radioprogrammet om verksamheten. Länk till annan webbplats.
Solceller
Sedan augusti 2020 har Bodaskolan fått en angläggning på 680 kvadrameter solceller installerade på taket. Det är i Borås Stads styre som satsar på förnybar el för att öka klimatanpassningarna. I vår entré sitter ett räkneverk som i realtid visar vad anläggningen på taket producerar. Under ett år blir det ungefär en femtedel av Bodaskolans elförbrunkning.
"Det blir en del av samhällskunskapen och andra ämnen. Det är roligt att vi ligger i framkant - eller där vi ska ligga - och förse eleverna med information som ligger i tiden, säger Bodaskolans rektor Stefan Kristoffersen i en intervju i Borås Tidning. Denna gjordes samband med att Therese Björklund (S) och kommunalråd Tom Andersson (M) besökte Bodaskolan den 18 oktober för att se på solcellerna (Borås tidning 211019).
Bodaskolan på sociala medier
Bodaskolan har information på några sociala medier.
Skolbiblioteket:
- Instagram: bodaskolansbibliotek
- Tiktok: bodaskolansbibliotek
- Snapchat: bodaskolanbiblo
Kontakt
Senast ändrad:
Uppdaterad av:
Hitta direkt
Besök oss
Besöksadresser:
Årskurs F-9
Milstensgatan 25
A-resursen
Smörhulevägen 2
Självservice
Lärplattformen Unikum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tempus för fritidshem Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Webbmail (Outlook) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ansök om fritidshemsplats Öppnas i nytt fönster.