Meny

Meny

Skolmat och specialkost

Skolrestaurangernas mål är att servera god och näringsriktig mat till våra elever, i en trevlig miljö med gott bemötande. Vi vet att måltiden är viktig för inlärningen. I våra kök arbetar engagerade och kunniga medarbetare som vill bidra till elevernas hälsa och vara delaktiga i att skapa goda matvanor. Vi utgår från Livsmedelsverkets rekommendationerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster om en god, trivsam, näringsriktig, säker och integrerad måltid.

Näringsrik, vällagad mat

Måltiderna näringsberäknas för att tillgodose elevernas rekommenderade energi- och näringsintag. Vi lagar mycket av maten från grunden och använder råvaror av god kvalitet. Det är positivt för både smak och näringsinnehåll och ökar arbetsglädjen för våra kockar.

Våra kök och restauranger är KRAV-certifierade

Vi planerar måltider som tar hänsyn till miljö och klimat. Samtliga kök i våra skolor är KRAV-certifierade och har en gemensam klimatanpassad matsedel. För att minska vår klimatpåverkan arbetar vi med grönare måltider och erbjuder även en vegetarisk rätt varje dag. Matsedeln är säsongsanpassad och revideras inför varje ny årstid. Vi arbetar med att minska vårt matsvinn, och genomför kontroller regelbundet. Läs mer om KRAV-certifieringlänk till annan webbplats.

Vad blir det för mat i skolan idag?

Våra menyer är samlade på Skolmaten.se för att det ska vara enkelt att ta del av dem.länk till annan webbplats

Följ oss

Flera av våra skolrestauranger är aktiva i sociala medier, följ oss gärna!

Specialkost

Kommunstyrelsen har antagit regler för specialkost i förskola, skola och gymnasieskolaPDF. Reglerna gäller även elever i särskola. I grundskolan lämnas läkarintyg eller journalutdrag samt specialkostblankett till skolrestaurangen när eleven börjar i skolan och därefter vid läsårets början i årskurs 4 och årskurs 7. Barn med celiaki eller diabetes behöver endast ansöka om specialkost en gång under tiden i grundskolan.

Enligt reglerna kan följande specialkost beviljas efter bedömning av ansökan och eventuella intyg:

Specialkost av medicinska skäl (allergi eller överkänslighet)

Vårdnadshavare ansöker om specialkost av medicinska skäl för sitt barn genom att fylla i specialkostblanketten och bifoga läkarintyg, alternativt journalutdrag, som visar typ av allergi eller överkänslighet. Ansökan med bilagor lämnas till skolrestaurangen. Det är vårdnadshavarens ansvar att även informera berörd pedagogisk personal, exempelvis klasslärare.

Specialkost av religiösa eller etiska skäl

Borås Stads skolor erbjuder följande specialkost av religiösa eller etiska skäl:

  • Kost fri från fläskkött
  • Kost fri från nötkött
  • Kost fri från skaldjur
  • Kost fri från blodmat
  • Kost fri från kött/fisk/fågel
  • Kost fri från animalier

Specialkost av religiösa eller etiska skäl kan innebära vegetarisk kost.

Vårdnadshavare ansöker om specialkost av religiösa eller etiska skäl för sitt barn genom att fylla i specialkostblanketten och lämna den till skolrestaurangen. Det är vårdnadshavarens ansvar att även informera berörd pedagogisk personal, exempelvis klasslärare.

Personlig kost (egen matsedel)

Personlig kost kan serveras när läkare bedömer att barnets behov är av medicinsk eller neuropsykiatrisk karaktär. Vårdnadshavare ansöker om personlig kost till sitt barn genom att fylla i specialkostblanketten och bifoga läkarintyg, alternativt journalutdrag.

Ansökan med bilagor lämnas till skolrestaurangen. Det är vårdnadshavarens ansvar att även informera berörd pedagogisk personal, exempelvis klasslärare.

l

Självservice

Specialkost


Senast ändrad: 2019-06-04 14.25

Ändrad av:

Dela sidan: Skolmat och specialkost

g q n C