Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Borås Stads logotyp, till startsidan

Låneregler

Särlaskolans bibliotek behöver du inget lånekort. Alla lån sköts via klasslista.
Vill du låna böcker, spel och film på de andra biblioteken i stan, så kan du använda ditt gamla lånekort (alla får ett när de fyller 6 år). Om du inte har kvar det eller om du inte bodde här när du fyllde 6 år, så måste du ta med en vårdnadshavare/förälder till ett av kommunens bibliotek (till exempel Byttorp, Hestra Midgård eller Stadsbiblioteket) för att kunna få ett lånekort.

Lånekortet är ett värdefullt föremål och låntagare har personligt ansvar för det. Borttappade eller stulna kort ska genast spärras på biblioteket. Första kortet kostar ingenting. Om du tappar bort det, så kostar ett nytt 10 kr. Med lånekortet får man låna alla medier som böcker, tidskrifter, cd och dvd från kommunalt bibliotek och skolbiblioteket. För att få låna dvd måste du ha fyllt 15 år.
Lån från andra bibliotek till skolbiblioteket är gratis.

Lånetiden är fyra veckor

Skolbiblioteket är i första hand till för Särlaskolans elever och personal. Lånetiden är 4 veckor, men skolböckerna får man förstås ha hela läsåret.
En vanlig bok kan lånas om högst 3 gånger, om den inte är reserverad. Du kan själv hålla koll på dina lån och också själv göra omlån på Internet. Då behöver du ditt låntagarnummer och en kod. Bibliotekarien kan hjälpa dig med detta.
Om du lämnar din e-postadress eller ditt mobilnummer till bibliotekarien, så kan du få en påminnelse ett par dagar innan boken ska vara tillbaka. På så sätt kan du slippa förseningsavgifter. Du kan lämna tillbaka böckerna på vilket som helst av kommunens bibliotek.

Sena böcker

Första påminnelse kommer 2 veckor efter att lånetiden har gått ut. 2 veckor efter första påminnelse kommer andra påminnelsen, vilken skickas hem. Då har man 30 dagar på sig att lämna tillbaka boken. Efter 30 dagar kommer en räkning med varning för inkasso. Då har man 14 dagar på sig att lämna boken eller betala. Därefter går ärendet till inkasso.
Har man skulder " bokens pris + försenade avgifter + faktura" på sammanlagt 100:- kronor så spärras lånekortet och först när man har betalt, får man låna böcker igen.
Schablonpris för barnböcker är 150 kronor. Vuxenböcker 200 kronor plus faktura. Bottappade läroböcker ska man ersätta genom att betala cirka 100- 120 kr.

Tänk på!

  • Det är du som bär ansvaret för de böcker du lånat
  • Låna om dina böcker i tid om du inte är färdig! Biblioteket är öppet måndag, onsdag och fredag
  • Lämna tillbaka böckerna bara till biblioteket och inte till lärare eller någon annan personal på skolan
  • Låna inte ut dina böcker till någon annan innan de är avregistrerade från dig
Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: Låneregler

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol