Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Borås Stads logotyp, till startsidan

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

IT

Utköpt Chromebook släpps vecka 24

De Chromebook som är utköpta kommer att släppas från Borås Stads övervakningssystem under vecka 24, det vill säga veckan efter skolavslutningen. Tills dess kan de endast användas med elevens skolinloggning mellan 8-16.

För att återställa datorn till fabriksinställningar följ dessa instruktioner:

Aktivera återställningsläget:

1. Håll ned Esc + Uppdatera ("rund pil" - fjärde tangenten från vänster i översta tangentraden) och tryck på strömbrytaren på sidan av datorn. Släpp sedan upp strömbrytaren. När ett meddelande visas på skärmen släpper du upp de andra tangenterna också.

2. Ignorera meddelandet om usb-sticka och tryck istället Ctrl + D

3. Tryck på returtangenten/Enter

4. Upprepa punkt 3

5. Avvakta en liten stund tills det står Welcome! på skärmen

6. Välj språk längst ner till vänster och klicka sedan ”OK”

7. Klicka på ”Då kör vi”

8. Välj och anslut till nätverk

Återlämning av Chromebook för åk 6 och 9 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Leasingföretaget Foxway (före detta LIN Education) hämtar elevernas Chromebooks och iPads den 8 juni 2021. Även laddare i original ska återlämnas. Verktygen kommer att ha samlats in i klassrummet i förväg, men Foxway kommer att genomföra en besiktning på plats.

Vårdnadshavare registrerar ANTINGEN köp av dator/iPad ELLER återlämning av densamma i förväg via Foxways webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På så vis får vårdnadshavare ett kvitto på att verktyget är utköpt eller återlämnat, samt information om Foxway hittat några skador på verktyget vid återlämningen.

Finns skador på verktyget (repor eller sprickor, tröga knappar, brusande ljud från högtalare, portar som inte fungerar med mera), ska eleven kontakta Susanne Mandrén på skolans expedition så snart som möjligt för kontroll och eventuell skadeanmälan. Skadeanmälan måste göras före 4 juni 2021.

Elever i åk 6 får en ny Chromebook i åk 7. Elever i åk 9 får ett nytt digitalt verktyg när de börjar på gymnasieskolor tillhörande Borås Stad.

Priset på datorn ser du när du loggar in i länken ovan. Vill du inte köpa, så väljer du "Lämna tillbaka verktyget". Se nedan för instruktionsfilm samt ett enkelt sätt att hitta verktygets serienummer.

På skärmen hittar du datorns serienummer

 

Tips om Chromebooken krånglar

När batteriet är helt urladdat kan det ta extra lång tid att ladda upp det och få datorn att kicka igång. Ladda gärna datorn en hel dag eller upp till ett dygn om den är helt urladdad.

Om Chromebooken inte uppför sig som du är van vid, utan låser sig eller liknande, så testa att återställa den genom att följa instruktionerna nedan:

Aktivera återställningsläget:

1. Håll ned Esc + Uppdatera ("rund pil" - fjärde tangenten från vänster i översta tangentraden) och tryck på strömbrytaren på sidan av datorn. Släpp sedan upp strömbrytaren. När ett meddelande visas på skärmen släpper du upp de andra tangenterna också.

2. Ignorera meddelandet om usb-sticka och tryck istället Ctrl + D

3. Tryck på returtangenten/Enter

4. Upprepa punkt 3

5. Avvakta en liten stund tills det står Welcome! på skärmen

6. Välj språk längst ner till vänster och klicka sedan ”OK”

7. Klicka på ”Då kör vi”

8. Välj och anslut till nätverk


Digitala verktyg till elever

Alla elever i årskurs 5-9 i Borås Stads grundskolor får låna var sitt digitalt verktyg (surfplatta eller dator) för att använda i sitt skolarbete. På Dalsjöskolan har även eleverna i årskurs 4 ett digitalt verktyg.

Verktygen leasas från Foxway Education av Borås Stad. När eleven slutar på Dalsjöskolan ska det digitala verktyget lämnas tillbaka. Verktyget och laddaren ska inte ha några skador vid återlämnandet. Om det finns skador som inte anmälts i förväg till skolans IT-administratör och som inte täcks av Borås Stads försäkring, kan det utgå en reparationskostnad.

Observera att det digitala verktyget alltid ska förvaras i avsett fodral/väska. Böcker, pennor och papper ska INTE förvaras i väskan då trycket kan skada skärmen. Borås Stads försäkring täcker endast skador som uppstått trots att verktyget förvarats på korrekt sätt.

Datorerna ska laddas hemma och laddningskabeln förvaras i hemmet. Detta eliminerar risken att laddningskablar tappas bort i skolan (kostnad för ny kabel: 300 kronor) samt risken för att elever och personal snubblar på kablar i klassrummen och gör sig illa, eller att datorer på så vis trillar i golvet och skadas.

Dalsjöskolans IT-administratör läsåret 2020-2021 är Susanne Mandrén.

E-post: susanne.mandren@boras.se

Grundskoleförvaltningens information om digitala verktyg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trasiga kablar

Foxway Education godkänner vissa typer av skador som garantiärenden, dvs. då eleven kan få en ny kabel gratis om den gamla inte längre fungerar.

Nya kablar och laddare kan köpas på Dalsjöskolans expedition, både till iPad och Chromebook, kontant betalning. Laddare till Chromebook kostar 300 kronor, kabel och adapter till iPad kostar 150 kronor styck.

När det digitala verktyget återlämnas till skolan när eleven slutar ska fungerande laddare av originalmodell (HP respektive Apple) återlämnas samtidigt. Om någon del saknas eller är skadad utgår en kostnad på ovanstående summa.

Om olyckan är framme

All kontakt vad gäller frågor om Chromebooks och iPads sker via mail till IT-administratör Susanne Mandrén.

E-post: susanne.mandren@boras.se

Även felanmälan mailas till Susanne Mandrén, ange nedanstående information:

  • Beskriv i detalj vad som hände och vilken skada som uppstått.
  • Hur iPaden eller Chromebooken har skadats, exemplevis hur gick det till när glaset sprack?
  • Beskriv hur skadan kunde ske trots att iPaden eller Chromebooken låg i sitt fodral.
  • Elevens namn, klass, mobilnummer

Glöm inte att logga ut innan datorn lämnas in

Innan du lämnar in iPaden eller Chromebooken, se till att logga ut från mailkontot och andra konton som kräver inloggning. Logga även ut från FMI (Find my iPad, Hitta min iPad) på iPad.

Information från Apple om hur du loggar ut från FMI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kom ihåg att säkerhetskopiera

Skolan ansvarar inte för säkerhetskopiering och eller återställning av personlig data. Se till att säkerhetskopiera ALLA personliga filer så som foton, dokument, musik etc som du vill behålla!

När detta är gjort så lämna din iPad eller Chromebook till din mentor eller till expeditionen. Lagad iPad får du av din mentor eller på expeditionen.

Lärplattformen Ping Pong: inloggning för elever

Frågor kring Ping Pong hänvisas till Martin Noring.

E-post: martin.noring@edu.boras.se

Spärr för privata inloggningar på Chromebooks under skoltid

Begränsningar är från och med 2020-08-18 satta på samtliga elev-Chromebooks i grundskolan till att enbart kunna användas med skol-konto (@skola.boras.se) under skoltid (08:00-16:00). På annan tid och på helg kan eleverna även använda privata google-konton. Beslutet är fattat centralt i Borås Stad.

Ikon: pratbubblor

Kontakt

Senast ändrad:

Uppdaterad av:

Dela sidan: IT

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol