Borås Stads logotyp

Meny

Meny

Borås Stads logotyp, till startsidan

Coronaviruset och covid-19

Borås Stads samlade information samt frågor och svar om coronaviruset och covid-19.

Studie- & yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledning är till för att ge elever rätt information och möjligheter i syfte att underlätta studierna och minska risken för studieavbrott.

Elevens studie- och yrkesval kan ha stor betydelse för hur livet kommer att utvecklas och studie- och yrkesvägledning är en rättighet för alla elever. I Borås Stad finns studie-och yrkesvägledare på samtliga skolor med elever i årskurs 7-9.

Arbetet sker på skolorna

På grundskolan finns det personal som arbetar med studie- och yrkesvägledning. Personalen är till för att stödja och vägleda eleverna i de val i utbildningen som de står inför.

Exempel på när eleverna får information och vägledning är inför:

 • språkvalet i årskurs 5
 • gymnasieval i årskurs 9

Viktiga datum för elever i åk 8 och 9

Gymnasieval för åk 9

 • Gymnasieansökan görs i januari www.gymnasievalsjuharad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Försök göra valet några dagar innan sista ansökningsdag!
 • Glöm inte att lämna in utskriven och påskriven gymnasieansökan till Sara Jigdal SYV (föräldrar ska inte skriva under, endast elev).
 • I april ser eleverna sitt preliminära antagningsbesked genom att logga in på Dexter.
 • I april kan eleverna ångra sig och göra om sina val till gymnasiet. Om du inte vill ändra något gör du ingenting med ansökan.
 • Runt den 1 juli får eleverna sitt slutgiltiga antagningsbesked med brev till sin folkbokföringsadress. Du kan även se antagningsbeskedet i Dexter. Följ noggrant instruktionerna som medföljer.
 • I juli påbörjas reservantagningen som sedan avslutas i september.

Gå in på www.gymnasievalsjuharad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för mer information om gymnasievalet och gymnasieprogrammen.

SYV-aktiviteter läsåret 2019/2020 för elever åk 8 och 9 inför gymnasievalet

 • Hösten och våren - Enskilda vägledningssamtal med SYV (främst med elever i åk 9 och elever i åk 8 efter behov).
 • Måndagen 14 oktober– Eleverna i åk 9 besöker två gymnasieskolor (som de själva har fått välja) under skoltid. Föräldrar deltar ej.
 • Under hösten och vintern – Gymnasieskolorna har öppet hus för både föräldrar och elever. Se på www.gymnasievalsjuharad.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för datum och tider för gymnasieskolorna.
 • Jobbmentorer kommer hit till skolan för elever i åk 8 under fm den 19 september och berättar om sin väg till sitt yrke och vilka arbetsuppgifter man gör på sitt yrke.
 • Gymnasieinformationsdag under skoltid för elever i åk 8 då gymnasieskolorna kommer hit till skolan och berättar om sina gymnasieprogram.

SYV på Dalsjöskolan

Jag heter Sara Jigdal och arbetar som studie- och yrkesvägledare på Dalsjöskolan.

Min uppgift är att ge dig som grundskoleelev hjälp så du kan göra ett så bra och genomtänkt val till gymnasiet som möjligt. Hos mig kan du få hjälp att bolla idéer för att få en tydligare bild av vad just du vill göra i framtiden och få hjälp att hitta och sortera information om yrken och studier.

Vägledning handlar både om att ta reda på vem du är (till exempel dina personliga egenskaper, intressen och värderingar) samt ge dig information om yrkes- och utbildningsalternativ.

Både du som elev och du som vårdnadshavare är välkommen att kontakta mig med frågor om gymnasiet, eftergymnasiala utbildningar, yrken, prao etc.

Sara Jigdal nås på sara.jigdal@boras.se eller på telefon: 033-35 87 24.

Senast ändrad: 2019-08-27 13.31

Uppdaterad av:

Dela sidan: Studie- & yrkesvägledning

g q n C

p

Kontakt