”Vill hjälpa dem att våga ta sig fram” – erbjuder stöd åt utsatta romska kvinnor
Artikeln publicerades:
Utsatta romska kvinnor i Borås har en ny möjlighet till råd och hjälp. Sedan början av året kan kvinnor över femton år ta kontakt med Diana Stankovic. Borås Stad har fått bidrag från staten för att göra detta möjligt.
I den kreditkortsstora lilla broschyren, som Diana Stankovic delar ut, är hennes kontaktuppgifter en central del. Hon vill att de ska spridas, att ingen i målgruppen ska missa att hon finns. Hon är själv rom och vet vad det kan innebära.
– Jag har upplevt motgångar när jag har försökt ta mig in, kämpa emot och bryta ner fördomar. Jag är uppvuxen i Sverige och har inget annat land, men har ändå råkat ut för mobbning och diskriminering för att jag är rom.
Behövs den erfarenheten för att stötta dem som söker sig till dig?
– Ja, då förstår man känslan och situationen. Man kanske har levt i utanförskap i många år, varit diskriminerad. Man är rädd och osäker inför det icke-romska.
De utsatta romska kvinnorna, berättar hon, är osäkra på vart man vänder sig, och behöver stöd vid kontakter med myndigheter, skolor, vården och när det gäller bostadsfrågor.
– Jag vill hjälpa dem att våga ta sig fram, våga fråga, våga vara nyfikna. Det är därför jag finns här – för att hjälpa på vägen.
Vill du prata med Diana?
Att prata med Diana Stankovic är helt gratis. Du kan skicka e-post till diana.stankovic@edu.boras.se
eller ringa 0734-32 79 09.
Diana har tystnads-plikt, vilket betyder att hon inte får berätta om det som ni har pratat om för någon annan. Det gör att man kan känna sig trygg och våga prata öppet om sina problem.
Mer om nationella minoriteter
Romer är en av de nationella minoriteterna. På webbplatsen Minoritet.se kan du läsa mer om Sveriges nationella minoriteter och om olika minoritetsspråk.
Om du har frågor kontakta:
Senast ändrad:
Ändrad av: