Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Om Borås

Borås är den näst största staden i folktäta Västra Götalandsregionen. 1,5 miljoner människor bor inom en 10-milsradie. Med mer än 114 000 invånare är Borås landets trettonde största kommun. Förutom centralorten Borås finns det 20 tätorter i kommunen. De största är Dalsjöfors, Fristad, Sandared och Viskafors.

Vy över Borås stadskärna

Den gröna staden

Staden ligger inbäddad i parker och grönområden och med naturen runt knuten. Rya åsar till exempel, som erbjuder 500 hektar av vild natur och hisnande vyer. Runt staden finns en krans av friluftsgårdar och klubbstugor, bra utgångspunkter för utfärder till skogar, sjöar och friluftsområden.

I gröna Borås kan man bo centralt och ändå ha naturen nära. Flertalet bostadsområden ligger bara minuter från skog och mark.

Centrum har fått nytt liv

Borås centrum är i allt högre grad levande. Sandwalls plats och Knalletorget längs Viskan är liksom Hötorget platser som under senare tid byggts om och blivit mötesplatser med uteserveringar och annat.
Nu skapas också en ny torgliknande mötesplats mellan Viskan och det gamla Centralposthuset.

Stora torget blir en alldeles speciell plats på torsdagskvällarna under sommaren då tusentals och åter tusentals boråsare och turister samlas för att se artister uppträda på den stora utomhusscenen.

Det finns ett hundratal skulpturer runt om i Borås. Bodhi, som står i Viskan vid Knalletorget, är en av de mest omtalade, den väldige Pinocchio av Jim Dine, och så klart det senaste tillskottet: House of knowledge av Jaume Plensa. Tillsammans med till exempel street-artfestivalen No Limit har mångfalden av skulpturer bidragit till Borås goda rykte som konst- och skulpturstad.

Centrum för design och handel

Borås är en handelsstad och en textilstad. Under några decennier på 1900-talet var Borås en av Sveriges snabbast växande städer, tack vare den då så expansiva tekoindustrin. I dag har Borås blivit ett centrum för textil design, utveckling och handel. Många välkända textil- och konfektionskedjor har sina huvudkontor i Borås, som Hemtex, Gina Tricot, Svea och 8848 Altitude.

Traditionen av handel och textil förenas i postordern och e-handeln, där Borås är ett nordiskt centrum med välkända företag som Red Cats-Ellos, Cellbes, Haléns och H&M Rowells. Många miljoner paket skickas från Borås varje år.

Postorderns och e-handelns vana att hantera varuflöden har gett Borås spetskompetens inom logistik och distribution. Verkstad och elektronik är andra tunga delar av Borås industri. Här finns storföretag som Ericsson, Volvo Bussar och Parker Hannifin.

Borås strategiska läge är ett skäl till att många företag väljer Borås. Borås är knutpunkt för fyra riksvägar, bland andra motorvägen mellan Göteborg och Stockholm. Likaså finns det järnväg i fyra riktningar. Med X2000 når man Stockholm på drygt 3 timmar. En halvtimmes bilresa bort ligger Landvetter Airport.

Textile Fashion Center

Textile Fashion Center är ett kreativt centrum för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet, främst inom textil och mode men även inom andra områden.

Det har skapats i det gamla industriområdet Simonsland i centrala Borås.

Högskola och forskning

Mitt i centrum reser sig högskolans nybyggda citycampus som gett en spännande arkitektonisk fond åt den långa paradgatan Allégatan. Högskolan i Borås har cirka 12 000 studenter och utbildningar inom bland annat ekonomi, data, teknik, textil och design, och bibliotek. Det finns också lärar- och vårdutbildningar. Högskolan är en kompetensresurs för näringslivet, liksom också SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Spännande kulturliv

Borås har ett omfattande och spännande kulturliv som förutom skulpturer och street-art också omfattar stadsteater, symfoniorkester och ett tiotal museer.

Textilmuseet har på senare tid bekräftat att man med sin inriktning på textilindustri, mode, design, konst och innovativa textilier är ett ledande museum inom textilområdet. Förutom att visa Europas största samling av textilmaskiner som fortfarande är i drift, har man 2019 och 2020 visat två spektakulära utställningar om de banbrytande modeformgivarna Cristóbal Balenciaga och Gianni Versace.

Borås Konstmuseum har en storslagen samling svensk 1900-talskonst, och Borås Museum visar kulturhistoria från hela Sjuhäradsbygden. Borås Stadsteater ger på sina två scener cirka 200 föreställningar per år. Upplevelsehuset Åhaga, en gammal lokverkstad som fick nytt liv i en varsam renovering, är hemmaarena för Borås Symfoniorkester.

Upplevelser

Djurpark och en mängd idrottsanläggningar har gjort området runt Knalleland till ett idrotts- och upplevelseområde. Skatehall och ishall finns här, liksom anläggningar för tennis, innebandy, curling, gymnastik, boule och simning Här finns en modern fotbollsarena, en friidrottsarena, en friidrottshall, och ett utomhusbad, allt samlat i ett och samma område, integrerat med shoppingcentret och med djurpark och camping som närmaste grannar.

Våren 2005 invigdes Borås Arena, en modern anläggning för fotboll, konserter och andra större evenemang, och hemmaplan för IF Elfsborg. Arenan har konstgräs som gör att den kan utnyttjas året om.

Cirka 600 ideella föreningar, 14 friluftsgårdar och 7 mil elljusspår, 15 fritidsgårdar, ridhus, golfbanor, äventyrspark och motorstadion erbjuder många alternativ för friluftsliv.

Borås Djurpark, grundad 1962, visar i dag närmare 600 djur av ungefär 65 arter med inriktning på de stora afrikanska djuren och nordiska vilda djur. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Om Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender