Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Högtalare

Om Borås

Borås står aldrig still, precis som vattnet i Viskan som rinner genom staden är det en stad i ständig förändring.

Med sina 114 000 invånare är Borås den nästa största staden i Västra Götaland, bara Göteborg är större till folkmängd och yta. Borås är landets fjortonde största kommun. Kommunen består av 20 orter där Dalsjöfors, Fristad, Sandared och Viskafors är några.

Varje dag pendlar 14 000 personer till Borås och här finns nästan 60 000 arbetstillfällen. I kommunen finns drygt 12 500 företag.

Stora torget

Textila arvet är starkt

Borås är en handelsstad och en textilstad. Under några decennier på 1900-talet var Borås en av Sveriges snabbast växande städer tack vare den då så expansiva tekoindustrin.

I dag har Borås blivit ett centrum för textil design, utveckling och handel. Ett bevis på det är att många av huvudkontoren för stora, välkända varumärken inom textil och mode ha valt att etablera sig här. Postorder och e-handel har gett Borås spetskompetens inom logistik och distribution. Numera är Borås ett nav för e-handel.

Strategiskt läge

Borås strategiska läge är ett skäl till att många företag väljer att etablera sig i Borås. Borås är knutpunkt för fyra riksvägar, bland andra motorvägen mellan Göteborg och Stockholm.

Likaså finns det järnväg i fyra riktningar. Det tar drygt tre timmar att åka med direkttåget X2000 till Stockholm. En halvtimmes bilresa bort ligger Landvetter Airport.

Akademi för kreativitet, samverkan och nytänkande

1866 grundades Borås Tekniska Väfskola och har under åren utvecklats till Högskolan i Borås med universitetsstatus. Högskolan i Borås har idag cirka 18 000 studenter och utbildningar inom bland annat ekonomi, data, teknik, textil och design, och bibliotek. Det finns också olika lärar- och vårdutbildningar.

Här finns idag starka varumärken som Textilhögskolan och Bibliotekshögskolan samt Science Park Borås – nationellt ledande inom hållbarhet och konsumtion.

Borås är ledande inom forskning och utbildning inom textil och mode. Bland annat forskar Textilhögskolan tillsammans med Science Park kring hur mode- och textilindustrin kan bli mer cirkulär och hållbar.

Textile Fashion Center är ett kreativt centrum för vetenskap, kultur, innovation och affärsverksamhet, främst inom textil och mode. Det har skapats i det gamla industriområdet Simonsland i centrala Borås.

Sedan länge har Högskolan i Borås ett omfattande och samarbete med såväl lokala som nationella och internationella aktörer. Samverkan mellan akademin, näringslivet och Borås Stad är ett starkt bidrag till Borås starka utveckling.

Drönarbild över Textile fashion center

Stad med mod att utvecklas

Sedan århundraden är Borås ”Staden vid Viskan”. Viskan rinner som en livsnerv genom staden som skapade en gång förutsättningarna för tekoindustrins framväxt. Här finns idag en modern vision om en genomtänkt och hållbar stadsutveckling som blickar in i framtiden och har människan i centrum.

I detta växer ett blått och grönt stråk fram genom staden där vatten och grönområden bildar Viskans Park.

Tillsammans med en varsam förtätning av bebyggelsen skapas nya möjligheter för invånarna samtidigt som hållbart byggande resulterar i en modern, robust stad som klarar att möta framtida utmaningar, även klimat- och miljömässiga.

I harmoni med en rik natur

Borås är en plats där det är nära till naturen. Här finns sjöar, skogar, ängar och kohagar. Borås har Sveriges mest centrumnära naturreservat, i kommunen återfinns ytterligare elva. Flertalet bostadsområden ligger på cykelavstånd från skog och mark.

Själva stadskärnan ligger inbäddad i parker och grönområden. Rya åsar till exempel, som erbjuder 500 hektar vild natur och hisnande vyer.

Dessutom finns Borås Djurpark - ett center för artbevarande och biologisk mångfald. Borås Djurpark, grundad 1962, har närmare 600 djur av ungefär 65 arter med inriktning på de stora afrikanska djuren och nordiska vilda djur.

Borås djurpark i kvällsljus

Med platser att mötas på

Borås centrum är i allt högre grad levande. Sandwalls plats och Posttorget längs Viskan är liksom Hötorget platser som under senare tid byggts om och blivit mötesplatser med uteserveringar och platser att slå sig ner på.

Under sommaren blir Stora torget en alldeles speciell plats på torsdagskvällarna. Då samlas tusentals och åter tusentals boråsare och turister för att se artister uppträda på den stora utomhusscenen.

Kulturen tar plats i det offentliga vardagsrummet

Borås har ett omfattande och spännande kulturliv. Med den offentliga konsten, i form av 100-tal skulpturer och muralmålningar, som en väv genom staden lever privata initiativ sida vid sida med projekt finansierade av Borås Stad. Pinocchioskulpturen var startskottet, därefter har flera skulpturer av internationella konstnärer tagit plats i stadsrummet.

Tillsammans med street-artfestivalen No Limit har mångfalden av skulpturer bidragit till Borås goda rykte som konst- och skulpturstad.

Borås Konstmuseum har en stor samling svensk 1900-talskonst, och Borås Museum visar kulturhistoria från hela Sjuhäradsbygden.

Borås Stadsteater ger på sina två scener cirka 200 föreställningar per år.

På Åhaga frodas kulturlivet. Åhaga var från början en övergiven lokverkstad som fick nytt liv i en varsam renovering. Idag är det en unik plats för konferenser, mässor, events, musik och shower. Åhaga är hemmaarena för Borås Symfoniorkester.

Sandwalls plats

Rikt föreningsliv där människor möts

I Borås finns det cirka 350 ideella föreningar. Flera idrottsanläggningar har gjort området runt Knalleland till ett idrotts- och upplevelseområde. Skatehall och två ishallar finns här, liksom anläggningar för tennis, innebandy, curling, gymnastik, boule, simning, ridhus, motorbana och golfbana.

Borås Arena invigdes 2005. Det är en modern arena för fotboll och andra större evenemang. Arenan är hemmaplan för IF Elfsborg.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: Om Borås

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol
Ikon: tidning

Nyheter

Ikon: Kalender

Sammanträdeskalender