Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Beredskapsveckan 2023 med temat Öva

Artikeln publicerades:

Den 25 september - 1 oktober är det den nationella Beredskapsveckan. Den genomförs vecka 39 varje år och är ett initiativ från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Årets tema är "öva" och handlar om att vara förberedd om krisen kommer.

Beredskapsveckan är en del av arbetet med att stärka Sveriges krisberedskap och totalförsvar. Den samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv till en gemensam insats.

Tema: Öva!

Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Genom enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer hoppas MSB att bidra till det. Därför är årets tema Öva.

Digitala utmaningen "Sju dagar"

MSB har tagit fram ett webbaserat övningsverktyg som kallas "Sju dagar". I verktyget kommer användaren kunna utmana sig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd. Scenariot utvecklar sig allt eftersom timmarna och dagarna går och det gäller att välja det smartaste sättet att hantera de utmaningar man ställs inför, exempelvis vad gäller behovet av mat och vatten. Genom att själv få prova på konsekvenserna av att inte vara förberedd motiveras man till att förbereda sig. Samtidigt lär du dig hur man bäst kan hantera situationen.

I nästa del av utbildningen får du prova på att förbereda dig genom att packa en krislåda.

Starta utmaningen "Sju dagar" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Träffa frivilliga försvarsorganisationer

Lördagen den 30 september kan du träffa flera frivilliga försvarsorganisationer i Knalleland. Aktiviteten är en del av nationella beredskapsveckan. Mellan kl 10.00 - 15.00 kommer det finnas tipspromenad och du får se materiel och fordon. Du får också lära dig mer om vad du ska ha i din krisberedskapslåda och det kommer finnas människor på plats att ställa frågor till angående totalförsvaret.

Kvinna som står i ett mörkt kök utan el. Värmeljus är tända.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-09-25] Beredskapsveckan 2023 med temat Öva

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol