Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Gullsaxarna för varsamt förnyelsearbete

Artikeln publicerades:

Kjell Berggren tilldelas Gullsaxarna 2021, ett pris som hedrar en utomordentlig gärning för Borås. Han mottog utmärkelsen vid stadshusmiddagen på lördagskvällen.

Hur en stad eller kommun tar hand om sin historia, inte minst sin stadsbyggnadshistoria, säger mycket om de människor som lever och verkar på platsen. Entreprenören och stadsbyggaren Kjell Berggren är en av de människor som med sitt engagemang, sitt kunnande och sin breda lokalförankring verkligen gjort skillnad i Borås när den gamla staden målmedvetet och pietetsfullt bytt kostym och förvandlat industrihistoria till modern och funktionell stadsbyggnad.

Kjell Berggren har en gedigen bakgrund som byggare. Han startade med Gunnar Ivarson Wästbygg 1981. 1998 lämnade han företaget för att året efter starta fastighetsbolaget Kanico, som förvärvat och återskapat inte minst gamla industrifastigheter för att fylla dem verksamhet.

2004 köpte Kanico en del av svenskt konstsilkes fabrik av Wäfveribolaget, två år senare resterande del, totalt 60 000 kvadratmeter. Så väcktes en tämligen bortglömd del av Borås ur sin industrihistoriska slummer. Och Simonsland fortsätter att växa och utvecklas.

I dag finns Textile Fashion Center, Marketplace Borås, Textilhögskolan, Textilmuseet, Kulturskolan och Navet Science Center i området och hotell och fler bostäder ligger i planen.

Årets motivering

"Med stort engagemang och kärlek till den egna staden och dess byggnader har han väckt en del av Borås ur dess törnrosasömn, gjutit nytt liv i husen och förvandlat sina idéer till ett stycke modern stad full av liv.

Kjell Berggren tilldelas Gullsaxarna för år 2021"

Bakgrund

Stadshusmiddagen sker för att uppmärksamma det viktiga samarbetet mellan staden och näringslivet. Stadshusmiddagen är ett av årets viktiga möten, där näringsliv och stad under festliga former träffas och skapar nya kontakter och nya tankar och möjligheter. I samband med detta uppmärksammas prestationer och förtjänster i form av utnämning av priset Gullsaxarna.

Borås Näringsliv AB står som värd tillsammans med Borås Stad. Föregående års fester har haft teman som följt Vision 2025 och de sju målområdena som finns i denna. Det åttonde årets tema var Platsvarumärket – Borås. Vid lördagens middag firades Borås 400 år.

Kjell Berggren och Ulrik Nilsson
Information, ikon

Mer om Gullsaxarna

Kriterier

Gullsaxarna hedrar en person, grupp eller organisation som gjort en utomordentlig gärning för Borås. Gullsaxarna delas ut för livfullt arbete långt utöver den egna nyttan; ett engagemang som varit betydande för Borås utveckling och goda namn, eller boråsarna till mångårig uppskattning. Insatsen som förtjänsten avser kan i sin tidsutsträckning vara kortare eller längre. Mottagaren av Gullsaxarna framstår som en förebild i Borås tradition och anda.

Tidigare års pristagare

2013 Gunnar Hellsten - entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet tillsammans med Sommartorsdagarna/Borås city
2014 Berit och Bengt Swegmark
2015 Hasse Persson
2016 Åhaga Stiftelsen
2017 Torbjörn L Johansson
2018 Åke Björsell, stiftelsen Curamus
2019 Bertil Larsson
2020 Iréne Arvidsson

Nomineringskommitté:

Kommunfullmäktiges presidium: Per-Olof Höög, Ulrik Nilsson, Anne-Marie Ekström
Från Borås Näringsliv: Per-Anders Hovbom, Caroline Wallin, Anders Stenström

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2021-11-22] Gullsaxarna för varsamt förnyelsearbete

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol