Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Hög personalfrånvaro ger ett väldigt ansträngt läge

Artikeln publicerades:

Den höga smittspridningen i samhället ger ett ansträngt bemanningsläge i många av våra verksamheter. Personalfrånvaron är på den högsta nivån sedan pandemins start och inom bland annat förskola, grundskola och äldreomsorg har man behövt göra anpassningar och i vissa fall stänga enheter tillfälligt.

– Det är ett pressat läge, men jag känner en trygghet för jag vet att våra verksamheter är duktiga på att hantera och lösa frånvaro. Alla förvaltningar och bolag jobbar intensivt för att upprätthålla verksamheten, men samtidigt är det väldigt tufft och då hoppas vi att det finns en förståelse hos kommuninvånarna att vi kan behöva göra vissa anpassningar, säger stadsdirektör Svante Stomberg.

På Grundskoleförvaltningen har det varit en tuff start på vårterminen.

– Läget är ansträngt på många håll med hög frånvaro bland både elever och personal. Det finns en hjälpsam och uppoffrande inställning hos personalen som ställer upp och arbetar hårt för att ta hand om eleverna och genomföra sitt uppdrag, säger Pär Arvidsson Fäldt, förvaltningschef på Grundskoleförvaltningen.

Sedan terminsstarten har förvaltningen behövt stänga undervisningen för vissa klasser eller delar av skolor. Orsaken är ibland att begränsa smittspridning efter samråd med smittskydd, men en del stängningar beror på personalbrist.

– Vi bedömer att situationen kommer att bestå under de kommande veckorna, och hela Grundskoleförvaltningen gör sitt yttersta för att det ska bli så bra som möjligt för eleverna. Jag är väldigt imponerad över alla medarbetares insatser, framhåller Pär Arvidsson Fäldt.

På Vård- och äldreförvaltningen, som bland annat ansvarar för vård- och omsorgboenden och hemtjänst, har man också svårt att få personalen att räcka till.

– Vi gör allt vi kan med de personalresurser vi har, men om de inte räcker till kan det hända att vi måste börja prioritera i vad vi utför. Vi är tacksamma för att alla våra medarbetare ställer upp på ett fantastiskt sätt, säger Maria Jonsson, förvaltningschef på Vård- och äldreförvaltningen.

Även på förskolorna är personalläget för närvarande ansträngt.

– Situationen ändras snabbt och våra rektorer jobbar hårt med att pussla ihop personal, ibland timme för timme. Fler stängningar är att vänta. Vi försöker hela tiden hålla förskolorna stängda så kort tid som möjligt. För de familjer som inte har möjlighet att lösa situationen som uppstår genom stängningarna finns jouröppen verksamhet, säger Ina Furtenbach, förvaltningschef på Förskoleförvaltningen.

Även om situationen påverkar många familjer, så upplever Ina Furtenbech en stor förståelse.

– Det är ett tufft läge för många vårdnadshavare och vi är tacksamma över det fina stöd förskolorna får från er. Jag vill även passa på att tacka personalen ute på förskolorna som gör en fantastisk arbetsinsats.

Borås Stads samlade information om coronaviruset och covid-19 Länk till annan webbplats.

Ikoner i form av coronavirus på en rosafärgad bakgrund.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-01-19] Hög personalfrånvaro ger ett väldigt ansträngt läge

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol