Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Ljusmanifestation för barns rättigheter lyser upp i mörkret

Artikeln publicerades:

För tredje året i rad arrangerar Borås Stad och Borås City ljusmanifestationen Tusentals lyktor under samma himmel, för att uppmärksamma barns rättigheter. I år lyser förskolebarnens lyktor i tomma butikslokalers skyltfönster på Stora Brogatan 9 och Österlånggatan 45.

Vanligtvis tänds lyktorna upp under en fredagskväll på Stora torget, men i år har evenemanget anpassats utifrån rådande riktlinjer för att motverka smittspridning. Lyktorna går att beskåda i skyltfönstren under hela vecka 47, tillsammans med några av artiklarna från Barnkonventionen, som blev lag 1 januari 2020.

– Barn är egna individer med egna rättigheter till liv och lycka. Jag är glad över att FN:s barnkonvention har blivit svensk lag och att vi i Borås, kommun och näringsliv ihop, fortsätter arbeta med att lyfta barnrättsperspektivet trots coronapandemin, men på ett coronasäkert sätt. Vi kan alltid bli bättre på att låta barnen komma till tals och dela med sig av sina perspektiv, säger Anna Svalander (L), kommunalråd.

­­– Att ställa om och tänka nytt innebär ofta att man får chans att utveckla koncept och i detta fall blir barnens röst i det offentliga rummet tydligare då budskapet får synas under en längre period än tidigare år. Vi är tacksamma att Fastighetsägarna upplåter vissa skyltfönster till denna viktiga manifestation och tror att det ger fler människor chansen att förstå och ta in barnens rättigheter. Symboliken i att varje enskild lykta representerar ett barns röst berör verkligen och tillsammans skapar barnen magi i novembermörkret, säger Mikaela Persson, projektledare Borås City.

En del av Barnrättsveckan

Ljusmanifestationen ingår i Barnrättsveckan som äger rum 16-22 november 2020. Under veckan kan anställda i Borås Stad medverka i en nationell konferens från Barnombudsmannen samt fråga Borås Stads jurister om de juridiska aspekterna av Barnkonventionen. Även Barnrättsveckan är anpassad till att kunna genomföras på ett säkert sätt.

– Från måndag kväll den 16 november är alla välkomna att titta på lyktorna, hälsar Malin Yderhag och Johanna Armå, ansvariga för evenemanget i Borås Stad.

Många tända ljus i mörkret. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-11-12] Ljusmanifestation för barns rättigheter lyser upp i mörkret

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol