Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Risker för byggnader med viss typ av takkonstruktion

Artikeln publicerades:

Efter ett allvarligt takras på en idrottshall i Kiruna tidigare i år konstaterar Statens haverikommission, SHK, att det finns fler byggnader med liknande takkonstruktion i Sverige. Borås Stad utreder därför nu om det finns byggnader i Borås som har tak med samma konstruktion.

Den 7 mars 2020 skedde ett allvarligt takras i Kiruna. Drygt halva byggnaden kollapsade men ingen kom till skada. Haverikommissionens utredning är inte avslutad, men redan nu har möjliga säkerhetsrisker med takkonstruktionen identifierats. SHK har konstaterat att det finns fler byggnader med liknande takkonstruktion i Sverige.

Takkonstruktionen det gäller består av limträbalkar understödda av dragband och tryckstävor. Dessa byggnader bör enligt SHK utvärderas ur säkerhetssynpunkt och det bör ske innan vintern 2020/2021.

Har du, eller misstänker du, att du har en byggnad med denna takkonstruktion? Har du övriga frågor? Kontakta Samhällsbyggnadsförvaltningen, Borås Stad på telefon 033- 35 85 00 eller skicka ett mail till samhallsbyggnad@boras.se.

En tak-konstruktion. 

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-09-02] Risker för byggnader med viss typ av takkonstruktion

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol