Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Fortsätt att följa nationella råd och rekommendationer

Så kan julfirandet bli säkrare för brukare och anhöriga i Borås

Artikeln publicerades:

Julen närmar sig i corona-tider och många funderar på hur den ska bli, inte minst personer som behöver olika former av stöd och hjälp inom äldreomsorgen eller funktionshinderområdet.

- Julen kommer att bli fin för alla som bor på vård- och omsorgsboende, det kommer medarbetarna att se till. Men den kommer att bli annorlunda. Vi kommer inte att kunna ta emot stora skaror av besökare, säger Anna-Clara Ringnes, verksamhetschef för vård- och omsorgsboende.

Både den som har behov av stöd och den som är anhörig måste fundera på alternativa julfiranden i år för att inte riskera att sprida smittan. Det gäller under julfiranden men även på vägen till och från. Framför allt för dem som i vanliga fall nyttjar färdtjänst eller riksfärdtjänst. Sedan i våras har Borås Stad enbart tillåtit ensamåkning för färdtjänst och riksfärdtjänst, och så kommer det även bli under jul- och nyårshelgerna.

- Vi behöver hjälp för att alla ska kunna ta sig dit de vill under jul och nyår. Brukar din mamma åka färdtjänst eller riksfärdtjänst kanske du kan skjutsa henne själv i år istället. Vi kommer att prioritera de kunder som har behov av specialfordon eftersom det är svårare att lösa den typen av transport på egen hand. Vi erbjuder vår service om än något begränsad, men vi vill ändå att alla tänker till en extra gång, säger Katrin Arvén, enhetschef för färdtjänst- och riksfärdtjänstenheten.

Julen har många dagar

Borås Stad varken vill eller kan hindra någon från att träffa sina anhöriga över jul, men det finns några saker du kan göra för att göra julen säkrare.

- Tänk på att alla som ska träffas ska vara helt friska, och hur gärna man än vill så ska man undvika fysisk kontakt. Vi uppmanar alla att följa aktuella råd från Folkhälsomyndigheten och Västra Götalandsregionen under julfirandet, säger Richard Brevik verksamhetschef på Sociala omsorgsförvaltningen.

Det är viktigt att komma ihåg att julen har många dagar och att ett sätt att minska risken för smittspridning är att sprida ut firandet och träffas i mindre grupper. På både Sociala omsorgsförvaltningen och Vård- och äldreförvaltningen vädjar man till dem som hämtar sina nära och kära att inte ta dem till allt för stora julkalas.

- Genom att minska antalet sociala kontakter minskar vi risken för smittspridning, det ansvaret måste vi ta tillsammans, säger Anna-Clara Ringnes.

En tomte i ett vinterlandskap

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-11-23] Så kan julfirandet bli säkrare för brukare och anhöriga i Borås

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol