Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Snart åker de nordiska isbrytarna

Artikeln publicerades:

Vecka 31 åker nio ungdomar i åldrarna 15-18 år från Borås till södra Savolax i Finland för att träffa andra unga från våra nordiska grannländer. Syftet är att genomföra ett ungdomsutbyte inom det vänortspartnerskap som Borås Stad är en del av.

Förutom Borås är vänorterna Mikkeli i Finland, Vejle i Danmark och Molde i Norge representerade. Årets ungdomsutbyte har fått namnet Nordic Ice-Breakers och syftar till att unga i vänorterna ska få ett erfarenhetsutbyte kring ungas inflytande och arbeta tillsammans för att öka inflytandet i sina städer.

Ungdomarna kommer att diskutera frågor som rör klimatet, demokrati och jämställdhet. Dessa frågor har ungdomarna på förhand pekat ut som viktiga för dem.

Ida Pettersson är en av ungdomarna som kommer åka med på resan.

– Jag tycker att det ska bli intressant och lärorikt att få träffa ungdomar från andra delar av norden och diskutera klimatfrågor eftersom det är ett så pass viktigt ämne i dagens samhälle!

Städerna möts vartannat år och i år är det Mikkeli, Finland som är värd. Genom vänortsutbytena sker samarbeten på olika sätt, dels genom politikermöten och dels genom utbyten mellan unga. Politikerna åker på ett eget utbyte veckan därefter.

Frida Andersson från Borås Stad och Anna Gunnarsson från Navet arbetar med satsningen Klimatneutrala Borås 2030. De har fått i uppdrag att vara reseledare för ungdomsgruppen från Borås.

– En av de frågor som ungdomarna vill diskutera med varandra under utbytet är klimatet och självklart vill vi inom Klimatneutrala Borås 2030 ta vara på detta tillfälle. Vi har sett till att Borås-teamet blir ”bärare” av klimatfrågan och vi kommer att hålla i en klimat-workshop med de andra länderna på plats. Utkomsten av ungdomsutbytet väver vi in i det fortsatta arbetet med Klimatneutrala Borås 2030, berättar Frida Andersson, Projektledare Klimatneutrala Borås 2030. 

Ungdomarna som ska åka på vänortsutbyte
Information, ikon

Följ ungdomarna

Under vecka 31 när ungdomarna är på plats i Mikkeli i Finland kan du följa deras vistelse och arbete via instagramkontot Ung i Borås Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-07-29] Snart åker de nordiska isbrytarna

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol