Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås förbereder för att ta emot 300 flyktingar

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

I fredags kväll kom ett 60-tal ukrainare till ett evakueringsboende på Borås Camping. Under den närmaste tiden är Borås Stad redo att ta emot 300 flyktingar från kriget i Ukraina.

De flyende från Ukraina möttes upp av Borås Stads personal på plats. Fler av dem kom direkt från en krigssituation till de stugor på Borås Camping som kommunen snabbt har ställt i ordning. Här finns 100 sängplatser med sängkläder, spjälsängar för de minsta barnen samt hygienartiklar. Genom ett samarbete med Södra Älvsborgs sjukhus levereras mat, och på området finns öppen wifi.

– Det viktigaste just nu är att skapa trygghet för dem som kommer till Borås från ett land i krig. Jag är så stolt över hur våra medarbetare, som i vardagen har vitt spridda arbetsuppgifter, har kraftsamlat och löst så många frågor på bara ett par dagar, säger Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Nu fortsätter ett arbete med att anpassa lokaler i Kyllared för att kunna ta emot fler flyktingar där. Man ser även över möjligheterna för Sjöhagenskolan att också kunna ta emot flyktingar eftersom stugorna på campingen endast kan användas under en begränsad tid.

Totalt räknar Borås Stad att inom kort ta emot 300 evakuerade från Ukraina på uppdrag av Migrationsverket.

Många boråsare hör just nu av sig och vill hjälpa till, och det finns behov av hjälp. Särskilt av personer som kan ukrainska och ryska. Alla som har hjälp att erbjuda uppmanas att registrera sig som frivillig. (Det är tyvärr inte möjligt att anmäla sig som frivillig längre)

– I alla insatser vi gör, vill vi sätta den enskilda människan i centrum för att kunna erbjuda ett så värdigt mottagande som möjligt. Det är fint att så många vill stötta de ukrainare som flyr kriget. Och det bästa för dem som har kommit hit är att vi erbjuder dem hjälpen på ett ordnat sätt, säger Kommunstyrelsens första vice ordförande Annette Carlson (M).

En jordglob färgad i gult och blått med ett hjärta.
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-03-14] Borås förbereder för att ta emot 300 flyktingar

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol