Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Borås på 10-i-topplistan över bästa studentstad

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Borås tar sig för första gången in på 10-i-topplistan över bästa studentstad i en användarundersökning som sajten studentum.se gör varje år. Borås hamnar på åttonde plats av 34 städer i Sverige.

De främsta anledningarna är bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter för studenter. En sammanvägd bedömning av dessa områden och en rad andra parametrar gör att Borås hamnar på åttonde plats av alla studentstäder i Sverige.

–Vi på studentkåren tycker det är roligt, säger Ebba Britmer, ordförande i Studentkåren i Borås. Jag som är inflyttad boråsare förstår detta, jag tycker att Borås är en bra studentstad. Campus ligger mitt i stan, det är nära till både shopping och uteliv och till natur och friluftsliv.

I Borås finns både akademisk utbildning på högskolan och många yrkesinriktade utbildningar på Yrkeshögskolan i Borås. Av de 500 studerande på yrkeshögskolan får 95 procent arbete efter utbildningen och en bidragande orsak är det nära samarbetet med näringslivet.

–Vi vill att våra studerande ska vara väl förberedda för yrkeslivet, säger Rose-Marie Dagman, rektor på yrkeshögskolan. Utbildningarna varvar teori med praktik ute på arbetsplatserna runt om i Borås, något vi ser är positivt för våra studerande.

Bostadssituationen förbättrats

En viktig fråga är möjligheten att få studentboende och Borås har blivit grönmarkerat hos SFS, Sveriges förenade studentkårer, som rankar studentstädernas tillgång till boende. Det går att få en bostad på runt 4000 kronor och det pågår byggnationer och det finns planer för fler bostäder som är rimliga för studenter.

– En del fastighetsägare ger dessutom förtur om du kan visa upp ett giltigt utdrag från Ladok som visar att du är student vid högskolan, berättar Ebba Britmer.

När det kommer till praktikmöjligheterna ser studentkåren att pandemin har försvårat för vissa studentgrupper som redan innan pandemin kämpade. Till exempel så har sjuksköterske- och en del lärarstudenter haft problem med att hitta praktikplatser då arbetsgivare haft svårt att erbjuda praktikplatser. Förhoppningen är att det lättar upp i takt med att läget med pandemin stabiliseras.

Borås Stad, högskolan, studentkåren och näringslivet har i flera år samverkat i olika frågor med syftet att locka studenter att plugga, bo och förhoppningsvis stanna kvar i Borås efter examen.

– Vi är stolta över rankingen och vi ser att vårt samverkansarbete mellan studentkåren, högskolan, näringslivet och Borås Stad ger resultat på olika nivåer och i olika sammanhang, säger Kerstin Hermansson (C), ansvarigt kommunalråd bland annat för mark- och bostadsförsörjning.

Om undersökningen

Undersökningen görs varje år av studentum.se och baseras på en rad parametrar bland annat karriärmöjligheter efter utbildningen, kommunikationer, bostadssituation, stads- och studentliv, och utbud av fritidsaktiviteter.

Ebba Britmer, ordförande i Studentkåren i Borås.

Ebba Britmer, ordförande i Studentkåren i Borås.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-03-04] Borås på 10-i-topplistan över bästa studentstad

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol