Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Demonstration i Stadsparken föregicks av omfattande förberedelser

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Igår höll den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan en så kallad allmän sammankomst i Stadsparken i Borås. Sedan det blev känt att han ville komma hit för cirka tre veckor sedan, har Borås Stad tillsammans med polisen och räddningstjänsten vidtagit en mängd åtgärder för att minska risken för oroligheter i samband med hans framträdande.

Löst material som skulle kunna användas som tillhyggen, som gatsten och material på byggarbetsplatser, har städats bort och säkrats. Viskans vatten höjdes och en skulptur flyttades från Södra torget. Förutom de fysiska förebyggande åtgärderna har många samtal hållits om demokrati och yttrandefrihet, bland annat på skolor och bostadsområden, både för att sprida kunskap och informera och för att fånga upp signaler om oro.

Det var under påskhelgen som Rasmus Paludans allmänna sammankomster provocerade fram våldsamma upplopp bland annat i Norrköping och Örebro. Kort därefter ansökte han om att få hålla en liknande sammankomst i Borås, vilket polisen avslog med hänvisning till säkerhetsläget. Paludan överklagade och fick rätt i förvaltningsrätten, så nästa gång han ansökte om att få komma till Borås fick han ett ja.

Blev anvisad till Stadsparken

Hans begäran var att få hålla sin sammankomst på Norrby. På nationell nivå beslutade dock polisen att han skulle anvisas till Stadsparken istället eftersom man bedömde att det skulle vara lättare att upprätthålla ordningen där.

Direkt när det blev känt att Paludan ville komma till Borås, inleddes en nära och tät samverkan mellan Borås Stad, Polisen i Borås och Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund för att förebygga våldsamma motdemonstrationer. Målet har varit att behålla lugnet i Borås för att skydda människor och minimiera skador på egendom.

– Vi har jobbat förebyggande dels genom att olika aktörer har haft samtal med folk i olika sammanhang om demokrati och yttrandefrihet, dels genom att städa undan material som skulle kunna användas som tillhygge, säger Peder Englund, chef för Centrum för kunskap och säkerhet (CKS) på Borås Stad.

Verksamheterna fortsatte som vanligt

Några lager med gatsten och dunkar med bensin har tagits omhand. I Stadsparken togs metallbågar som användes för att stötta rosorna tillfälligt bort liksom statyn av det lilla barnet Ute som står på Södra torget. Dessutom höjdes vattnet i Viskan 30 cm för att göra det svårare att komma åt stenar och annat material som skulle kunna användas som tillhygge.

Inför att Paludan kom hit fick alla kommunala verksamheter instruktioner om att fortsätta som vanligt, det gällde såväl skolor som Stadsparksbadet som ligger alldeles intill platsen där den allmänna sammankomsten ägde rum. Vid tiden för sammankomster fanns förutom de många poliserna även Borås Stads stadsdelsvärdar på plats som en extra trygghetsfaktor i området. Ett fåtal våldsamma personer greps av polisen, men i stort avlöpte allt lugnt.

– Jag tror att det här sättet vi har att arbeta i Borås är ganska unikt. Vi har byggt upp en samverkan under flera års tid som gör oss väl rustade att möta en sådan här situation och det ska vi värna, säger Stadsdirektör Svante Stomberg.

Lastbild lyfter staket

Borås Stad hjälpte till med avspärrningarna i Stadsparken

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-05-13] Demonstration i Stadsparken föregicks av omfattande förberedelser

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol