Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Driftstörning på dricksvattenleveranserna i Borås - vattnet är drickbart igen

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Ett läckage på en av huvudledningarna som levererar ut dricksvatten från Sjöbo vattenverk till boråsarna orsakade under måndagseftermiddagen en driftstörning på dricksvattenleveranserna i Borås. Tidigare kokpåbud gäller inte längre.

2022-06-01: Vattnet går att dricka igen

Det tidigare kokpåbudet är nu borta. Det innebär att boende i områdena norra delen av Sjöbo, Tosseryd, Ekeryda, Frufällan, Sparsör, Gingri, Fristad och Borgstena kan dricka vattnet igen.

2022-05-31: Kokpåbud till boende i drabbade områden: Frufällan, Sparsör, Fristad, Borgstena, norra delen av Sjöbo, Tosseryd och Ekeryda

Borås Energi och Miljö driftsätter nu en ledning för att leverera vatten efter driftstörningen. Det innebär att det finns risk för bakterier i ledningsnätet och att dricksvattnet kan vara otjänligt. Kokpåbud gäller nu i Borgstena, Fristad, Sparsör, Frufällan, på norra delen av Sjöbo, Tosseryd och Ekeryda. På Borås Energi och Miljö webbplats finns en karta över drabbade områden där kokpåbud gäller. 

Drick eller använd inte vattnet till matlagning utan att först koka det. Ett uppkok av vattnet räcker. Utan risk för hälsan kan vattnet användas för personlig hygien, disk, klädtvätt, rengöring och spolning av toalett. Undvik tills vidare att bada barn i vatten som inte kokats tillsvidare.

Kokningspåbudet gäller tills Borås Energi och Miljö AB meddelar att vattnet åter är tjänligt. Meddelande om att vattnet går att dricka igen lämnas via sms, via hemsidan samt via radio Sjuhärad och Borås Tidning.

2022-05-30: Uppdaterat läge gällande dricksvattenleveranserna i Borås

En av orsakerna till driftstörningen är läckage på en huvudledning som matar ut dricksvattnet från Sjöbo vattenverk. Just nu matas vatten ut via en annan utmatningsledning och därmed är det ännu inte full kapacitet av påfyllnad av dricksvatten till dricksvattennätet.

Reservvatten till drabbade kunder

Ett par områden är fortfarande helt utan vatten. Det gäller cirka 350 hushåll i Tosseryd, Ekeryda och norra delen av Sjöbo. Vattenposter kommer att öppnas upp i områdena under kvällen och kommer placeras i Frufällan, Skogsrydsvägen 112 samt Norra Sjöbogatan 75.

Spara på vatten

Boende i Borås uppmanas att fortsatt vara sparsamma med dricksvattnet och framför allt använda vattnet till matlagning, dryck och hygien.

Borås Energi och Miljö uppdaterar löpande på sin webbplats om gällande driftstatus.

Vattenkran
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-05-30] Driftstörning på dricksvattenleveranserna i Borås - vattnet är drickbart igen

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol