Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Föreningsarbete som är gull värt

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Anita Zetterman tilldelas Gullsaxarna 2022, ett pris som hedrar en utomordentlig gärning för Borås.

Anita Zetterman blev 1982 vald till ordförande i Mariedals IK. Den posten innehade hon i 21 framgångsrika år, trots att hon inledningsvis möttes av motvind och ytterst missnöjda herrar. Herrar som snart mjuknade när de såg vad denna kvinna, själv uppvuxen i idrottsrörelsen, kunde åstadkomma.

Klubben växte under hennes ledning till en av Borås största med 1200 medlemmar.

Anita Zetterman blev också cupgeneral för klassiska ungdomsturneringen i inomhusfotboll Mariedal cup, som från starten 1978 växte till att bli en händelse för fotbollsintresserade i Sverige och norra Europa. Den rollen hade hon i 37 år, fram till 2019.

Anita Zetterman är också hedersledamot i RF-Sisu Västra Götaland och vice ordförande i Föreningsrådet i Borås, ett samarbetsorgan för idéburna föreningar.

Årets motivering

Hon är en av de där människorna som gör att idrottsrörelsen blomstrar och utgör ett fundament i svenskt samhällsliv. Med kraft, engagemang och lust har hon bidragit till att tusentals unga människor kunnat upptäcka glädjen och gemenskapen i idrotten.

Anita Zetterman tilldelas Gullsaxarna för år 2022.

Bakgrund

Stadshusmiddagen sker för att uppmärksamma det viktiga samarbetet mellan staden och näringslivet. Stadshusmiddagen är ett av årets viktiga möten, där näringsliv och stad under festliga former träffas och skapar nya kontakter och nya tankar och möjligheter.

I samband med detta uppmärksammas prestationer och förtjänster i form av utnämning av priset Gullsaxarna.

Borås Näringsliv AB står som värd tillsammans med Borås Stad.

Föregående års fester har haft teman som följt Vision 2025 och de sju målområdena som finns i denna. Det åttonde årets tema var Platsvarumärket – Borås. 2021 firades Borås 400 år.

Per-Olof Höög, Anita Zetterman och Niklas Hedin

Anita Zetterman tilldelas Gullsaxarna av Per-Olof Höög, Kommunfullmäktiges ordförande och Niklas Hedin, Borås Näringsliv.

Information, ikon

Mer om Gullsaxarna

Kriterier

Gullsaxarna hedrar en person, grupp eller organisation som gjort en utomordentlig gärning för Borås. Gullsaxarna delas ut för livfullt arbete långt utöver den egna nyttan; ett engagemang som varit betydande för Borås utveckling och goda namn, eller boråsarna till mångårig uppskattning. Insatsen som förtjänsten avser kan i sin tidsutsträckning vara kortare eller längre. Mottagaren av Gullsaxarna framstår som en förebild i Borås tradition och anda.

Tidigare års pristagare

  • 2013 Gunnar Hellsten - entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet tillsammans med Sommartorsdagarna/Borås city
  • 2014 Berit och Bengt Swegmark
  • 2015 Hasse Persson
  • 2016 Åhaga Stiftelsen
  • 2017 Torbjörn L Johansson
  • 2018 Åke Björsell, stiftelsen Curamus
  • 2019 Bertil Larsson
  • 2020 Iréne Arvidsson
  • 2021 Kjell Berggren

Nomineringskommitté

Kommunfullmäktiges presidium: Per-Olof Höög, Mattias Danielsson och Hans Gustafsson. Från Borås Näringsliv: HC Ackerman och Anders Stenström.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-11-21] Föreningsarbete som är gull värt

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol