Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Förskolor deltar i EU-projekt

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Hulta ängars förskola och Torgets förskola har fått medel från EU-programmet Erasmus+ för att under två år fokusera på språkutveckling och den pedagogiska miljön.

På programmet står bland annat en resa till Italien, dit 17 pedagoger åker för att träffa kollegor inom Reggio Emilia-förskola.
– Vi är jättetaggade. Det ska bli väldigt roligt och lärorikt, inte minst att se förskolorna på plats i Italien och bli inspirerade i hur de gör, säger Anna Skottis, förskollärare och pedagogista på Hulta ängar.

Reggio Emilia är en pedagogisk filosofi som utvecklades i Italien efter andra världskriget och som sedan dess spridits över världen. I centrum står mycket skapande verksamhet och ett lyssnande, tillåtande förhållningssätt. Man använder ofta material som inte är färdiga leksaker utan kan formas utifrån barnens fantasi och kreativitet.

Medan Hulta ängars förskola fokuserar på att jobba med ett projektinriktat arbetssätt och värdegrund, utbildar sig pedagogerna på Torgets förskola kring hur förskolans miljö kan utformas för ett demokratiskt lärande. Förskollärare Marita Drotz Lundin berättar att det kräver pedagoger som är uppmärksamma och lyssnar på barnen.

- Säg att vi till exempel har en bygglek, för att lära oss om matematik. Om vi ett tag märker att leken stannar av där, så behöver vi behöver tillföra något nytt, flytta eller ändra byggleken på något sätt.

Vad är tanken att barnen får med sig av det sättet att arbeta?
- Vi skapar mötesplatser där barnen lär med och av varandra. De lär sig att ta initiativ och vi stöttar deras tankar och idéer, säger Marita Drotz Lundin.

Alfabetet i olika färger.

d

Sociala medier

Pedagogerna jobbar regelbundet med att läsa, se på film och diskutera. Följ gärna deras arbete i sociala medier:

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-01-10] Förskolor deltar i EU-projekt

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol