Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Gullsaxarna för kulturhistorisk gärning

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Iréne Arvidsson tilldelas Gullsaxarna 2020, ett pris som hedrar en utomordentlig gärning för Borås.

Det är främst för sitt kraftfulla engagemang för kulturmiljön i Ramnaparken och Borås Museum som Iréne Arvidsson tilldelas Gullsaxarna. Det engagemanget tar sig numera uttryck inte bara i frågor som rör bevarandet av kulturhistoriskt värdefulla byggnader, utan också i skiftande kulturevenemang, liksom soppluncher och våfflor i café Gästis, som hon ansvarar för. Inte så överraskande kanske att hon länge närt en dröm om att driva pensionat.

Det kulturhistoriska arbetet har hon framförallt drivit som ordförande i De Sju häradernas kulturhistoriska förening. Hon har till exempel länge slagits för ett barnomsorgsmuseum. Det existerar, men ligger nedpackat i Dalsjöfors.
Hon har senast framfört frågan som ett medborgarförslag till Kommunfullmäktige (e-petition).
– Daghem, eller förskolor, gjorde att kvinnor kunde börja yrkesarbeta, så det är en mycket viktig del av vår historia, säger Iréne Arvidsson.

Årets mottagare har beskrivit sig själv som ett unikum med sin helgjutna bakgrund i Borås. Född på Bergsäter, utbildad i Borås och verksam i Borås, som förskollärare, förskoleföreståndare och senare lärare i pedagogik vid Högskolan, biträdande prefekt vid lärarutbildningen, och därpå som kvalitetssamordnare vid samma lärosäte.

Hon har också hunnit vara barnomsorgschef i Ulricehamn.
Minst två gånger i veckan dansar hon – bugg och square dance.
Ett annat stort intresse är barnbarnen. Och de är ganska många.

Årets motivering

"Den person som i år tilldelats utmärkelsen Gullsaxarna har verkat i staden under åtskilliga år, inte minst som ordförande för De Sju Häradernas kulturhistoriska förening. Med entusiasm och initiativkraft har hon fått saker och ting att hända – vilket kommit både stadens invånare och besökare till del och därmed ökat stadens attraktionskraft. Framförallt har bevarandet av kulturhistoriska byggnader och Borås museum i Ramnaparken legat henne varmt om hjärtat.

Årets pristagare är numera visserligen pensionär, men driver sedan 2016 ett café på Gästgivargården vid museet. Där arbetar hon aktivt med föreläsningar, soppluncher, spelmansstämmor och mängder av andra aktiviteter för att dra nya besökare till museet – vilket hon lyckats med. Hon har under lång tid arbetat, ofta i det tysta, för att Borås stad ska bli en bättre stad att bo i och att besöka.

Iréne Arvidsson har därför tilldelats Gullsaxarna för år 2020."

Bakgrund och projektbeskrivning

Stadshusmiddagen sker för att uppmärksamma det viktiga samarbetet mellan staden och näringslivet. Middagen manifesterar vision 2025 för Borås. Stadshusmiddagen är ett av årets viktiga möten, där näringsliv och stad under festliga former träffas och skapar nya kontakter och nya tankar och möjligheter.

I samband med detta uppmärksammas prestationer och förtjänster i form av utnämning av priset Gullsaxarna.
Borås Näringsliv AB står som värd i samverkan med Borås Stad. Föregående års fester har haft teman som följt Vision 2025 och de sju målområdena som finns i denna. Det är nu det åttonde året som denna middag hålls och årets tema ska vara Platsvarumärket – Borås.

Iréne Arvidsson tilldelas Gullsaxarna 2020, ett pris som hedrar en utomordentlig gärning för Borås.
Information, ikon

Mer om Gullsaxarna

Kriterier

Gullsaxarna hedrar en person, grupp eller organisation som gjort en utomordentlig gärning för Borås. Gullsaxarna delas ut för livfullt arbete långt utöver den egna nyttan; ett engagemang som varit betydande för Borås utveckling och goda namn, eller boråsarna till mångårig uppskattning. Insatsen som förtjänsten avser kan i sin tidsutsträckning vara kortare eller längre. Mottagaren av Gullsaxarna framstår som en förebild i Borås tradition och anda.

Tidigare års pristagare

2013 Gunnar Hellsten - entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet tillsammans med Sommartorsdagarna/Borås city
2014 Berit och Bengt Swegmark
2015 Hasse Persson
2016 Åhaga Stiftelsen
2017 Torbjörn L Johansson
2018 Åke Björsell, stiftelsen Curamus
2019 Bertil Larsson

Jury

Från staden: Per-Olof Höög, Ulrik Nilsson och Ann-Marie Ekström.
Från näringslivet: Annie Andreasson, Gunnar Brinck och Per-Anders Hovbom.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2020-02-05] Gullsaxarna för kulturhistorisk gärning

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol