Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Isabelle Åkerlind Hognert är årets rättighetskämpe

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Isabelle Åkerlind Hognert är Borås Stads rättighetskämpe 2022. Priset, som delas ut av den politiska beredningsgruppen för medborgarinflytande, går till någon eller några som spelat stor roll för arbetet med mänskliga rättigheter i staden under året.

Det är andra gången som Borås Stad utser en rättighetskämpe. Av drygt 50 nominerade valdes tre ut av den politiska beredningsgruppen för medborgarinflytande som bland annat har i uppdrag att bevaka det lokala arbetet med mänskliga rättigheter. Under drygt 2 veckor hade sedan allmänheten möjlighet att rösta på de tre kandidaterna och den med flest röster prisades i samband med Borås Stads rättighetskonferens den 15 december.

Isabelle fick ta emot priset av Kommunfullmäktiges ordförande Per-Olof Höög. Motiveringen till vinsten lyder:

Isabelle tilldelas 2022 års Rättighetspris för sitt engagemang mot klimatorättvisa och alla människors rätt till liv. Isabelle använder sin röst för att belysa farorna med klimatkrisen och hur den utmanar människors rättigheter, men också för att tala om vikten av en rättvis omställning där ingen lämnas utanför. Trots sin ringa ålder är Isabelle en förebild i arbetet för ett jämlikt och klimatneutralt Borås.

– Jag vill understryka att jag inte gör någonting ensam utan att vi är många människor som tillsammans hjälps åt, både på lokal och nationell nivå. Men jag tycker det är bra att kommunen börjar prata om klimaträttvisa och jag hoppas det ska synas ännu mer i politiken framöver. Nu ska jag fortsätta arbetet och även försöka få fler engagerade. Tack till er som röstat och den som nominerade mig, säger Isabelle vid prisutdelningen på PA Halls terass.

Mellan 10 november och 10 december har hela Borås satt fokus på människors lika värde och mänskliga rättigheter på lokal nivå. Totalt har över 70 olika aktiviteter anordnats av omkring 30 olika lokala och nationella aktörer.

– Att få sätta mänskliga rättigheter på agendan en hel månad tillsammans med andra aktörer i Borås är ett viktigt steg i förståelsen för mänskliga rättigheter och att de spelar roll även här. Att arbeta tillsammans med de här frågorna är en förutsättning för att ta ett steg närmare ett Borås för alla, säger Emma Lingefelt, MR-strateg.

Isabelle Åkerlind Hognert

Isabelle Åkerlind Hognert vinner rättighetspriset 2022

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-12-15] Isabelle Åkerlind Hognert är årets rättighetskämpe

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol