Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vinnare utsedd i arkitekttävlingen Europan

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Made in Borås. Så heter det vinnande bidraget i arkitekttävlingen Europan, en tävling som Borås Stad deltar i för att få in idéer för utvecklandet av Gässlösa. Bakom bidraget står en trio av arkitekter och landskapsarkitekter från Frankrike, Kanada och Sverige som är verksamma vid den norska arkitektbyrån edit/atelier.

En helt ny stadsdel planeras på Gässlösa. För att få in intressanta idéer i det tidiga planeringsstadiet deltar Borås Stad i den internationella arkitekttävlingen, Europan. Gässlösa var ett av sju svenska stadsområden som unga europeiska arkitekter kunde arbete med i Europan, världens största återkommande idétävling för arkitekter under 40 år.

Idébild från bidraget Made in Borås.

Bild: edti/atelier.

Om bidraget Made in Borås

Med respekt för Borås identitet, dess industri- och textilhistoria, föreslår "Made in Borås" att kombinera dessa element med Gässlösas unika läge vid ån Viskan. Arkitekterna föreslår också ett blågrönt hjärta, ”Å-parken”, genom hela Borås, där Gässlösa är en del.

Bakom bidraget står Eric Reid, Gauthier Durey och Linn Runeson som är verksamma vid den norska arkitektbyrån edit/atelier.

– Vi vill skicka ett stort grattis till vinnarna bakom bidraget ”Made in Borås”. Förslaget har på ett bra sätt värnat om både Borås textilhistoria och de gröna och blå elementen i Gässlösas läge utmed Viskan. Vi är imponerade av att de lyckats få med allt från den stora skalan med Gässlösas roll i Borås ner till byggnader som ska utformas för att kunna demonteras. De har förslag på strategier för hur vi kan transformera Gässlösa på ett innovativt, socialt inkluderande och hållbart sätt, säger Jonas Ward, samhällsbyggnadschef.

Made in Borås

Andra och tredjeplats

Europan har även utsett andra plats ”Plugin to Produce” som vill utforma en stadsdel som är öppen för mångfald när det gäller kompetens, ålder och erfarenhet. Samt tredje plats ”Re:Mediate” med visionen att Gässlösa ska bli sitt eget ekosystem, allt som byggs in ska stödja, definiera eller påverka något annat.

Vad gör Borås Stad med vinnaren?

I januari 2020 är det prisutdelning och då möts representanter från Borås Stad med vinnarna.

– Europan är en idétävling, alltså inte en tävling som avgör exakt hur Gässlösa ska se ut. Vi ser det som en början till ett samtal för att skapa en gemensam målbild för området. Vid prisutdelningen i januari kommer vi att ha en gemensam workshop med vinnarna. Det blir ett bra underlag till målbild för utvecklingen av Gässlösa, säger Jonas Ward, samhällsbyggnadschef.

d

Mer om Europan och Gässlösa

Om Gässlösa

Gässlösa är ett av de utpekade utvecklingsområdena för Borås. Det kommer att bli en ny stadsdel utmed Viskan som växer samman med Göta och Regementsstaden – en naturlig fortsättning av stadens utveckling söderut. Området ska inrymma bostäder av olika slag, befintliga och nya verksamheter, en ny grundskola, naturliga mötesplatser och inslag av grönska och natur.

Om Europan

Europan (Europe Programme Architecture Nouvelle), är en europeisk sammanslutning med medlemmar från bygg- och arkitektbranschen som verkar för att lyfta fram unga arkitekter.
Europan Sweden Länk till annan webbplats.

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2019-12-02] Vinnare utsedd i arkitekttävlingen Europan

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol