Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

Artikeln publicerades:

Denna nyhet kan innehålla inaktuell information

Det kan bero på att nyheten är publicerad för länge sedan eller att ny information har ersatt denna.

Nyårsfirandet innebär att en del av oss vill avfyra fyrverkerier. Det är en hantering förknippad med fest och glädje, men också med risker och ibland olägenheter för andra. Om du tänker fira med fyrverkerier – hantera dem med stor försiktighet.

För många människor och djur skapar fyrverkerier oro och upplevs som störande. Därför är användandet av fyrverkerier – eller pyrotekniska varor som det också kallas – reglerat i ordningslagen och i våra lokala ordningsföreskrifter. Där framgår det att det är polismyndigheten som ger tillstånd till användning av pyrotekniska varor. Det kan exempelvis krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område.

I Sverige är det 18-årsgräns på fyrverkerier. Det är viktigt att du som vuxen sköter fyrverkerierna och inte köper till minderåriga. Smällare är förbjudna i Sverige.

Undrar du över vilka regler som gäller kring fyrverkerier? Till polisen kan du vända dig med dina frågor eller ansöka om tillstånd för att skjuta fyrverkerier på vissa platser.

Det är viktigt att vi alla hjälps åt för att det ska bli säkert och för att vara rädda om varandra. Tillsammans kan vi minska riskerna och höja nyårsglädjen!

Fyrverkerier på svart himmel
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Senast ändrad:

Ändrad av:

Dela sidan: [2022-12-27] Vi önskar alla ett säkert nyårsfirande

Facebooksymbol Twittersymbol LinkedInsymbol E-postsymbol