Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Nattugglan vakar så du får sova

Artikeln publicerades:

Ungefär hundra små kameror står och vilar sig i ungefär hundra hem, runt om i Borås kommun. Kamerorna vaknar upp en kort, liten stund vid bestämda tillfällen på natten, och ser efter så att allt är lugnt hemma hos någon som behöver tillsyn och trygghet.

Den liknar en liten uggla, den lilla kameran, som Linnea Bramstång visar mig. Hon är samordnare för larm och natt på Vård- och äldreförvaltningen. När hon förklarar fördelarna är det lätt att bli övertygad.

Ja, det är fördelar för den enskilda som slipper bli väckt om natten – och dessutom för samhället i stort, för Borås Stad, som kan låta anställda arbeta med andra saker än att smyga in och ut ur lägenheter där det mesta oftast är som det ska. Men även Linnea Bramstång var skeptisk från början, då när hon själv arbetade som undersköterska.

− Jag jobbade i vården när man började med kameror, och stadsdelen där jag jobbade var pilot och jag tyckte det var fruktansvärt. ”Nu ska man ta bort personal, och ingen mänsklig kontakt” tänkte jag, berättar Linnea. Men ju mer man jobbade med det, desto tydligare blev det att detta är jättebra.

Så fungerar det

Så här fungerar det för enskilda boråsare: den som känner sig otrygg på natten kan ansöka om trygghetsbesök, och om man blir beviljad sådana besök så finns två möjligheter: en människa kommer hem till dig, låser upp, kommer in och ser efter att man sover. Eller så väljer man den lilla uggleliknande kameran. Borås Stad skriver på sin hemsida:

”Du som har en trygghetskamera får tillsyn av larmoperatörer vid en trygghetsjour. Det är en
’titt-in’-tillsyn i cirka 30 sekunder som görs under de tider som du önskat. Övrig tid är kameran i viloläge. Inget material sparas. Om larmoperatören inte ser dig vid första tillfället, tittar hen till dig en gång till inom en bestämd tidsram. Om du fortfarande inte är synlig kontaktar larmoperatören larm- och nattorganisationen, som gör ett besök hemma hos dig.”

− Kameran låter personen sova ostört, men du har ändå tryggheten, säger Linnea, istället för att någon ska gå in i lägenheten. Det går inte att göra helt tyst och risken att man störs i sömnen eller vaknar till är stor.

Runt om i kommunen finns ungefär 100 nattkameror, mest för att ge bra trygghet och bättre kvalitet i omsorgen. Men det finns ytterligare en viktig fördel, särskilt i tider när det är riktigt svårt att rekrytera personal så det räcker.

− Skulle vi ta bort alla kameror så skulle vi behöva åtta personal till på natten, varje natt året runt, säger Linnea Bramstång. Nu kan de istället göra andra viktiga jobb, som inte går att ersätta med en teknisk lösning.

Linnea
Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Telefon:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-12-06] Nattugglan vakar så du får sova

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol