Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad
Logotyp för Borås Stad

Almåsgymnasiet utsedd till årets hållbara gymnasieskola

Artikeln publicerades:

Almåsgymnasiet har utsetts till årets hållbara gymnasieskola 2023. Priset delas ut av Håll Sverige Rent inom utbildningsprogrammet Grön Flagg.

Varje år genomför Almåsgymnasiet en hållbarhetsresa inom Grön flagg som administreras av Håll Sverige Rent. I hållbarhetsresan engageras både elever och personal att målmedvetet och initiativrikt ta sig an uppgifter som främjar både ekonomisk, social och ekologisk miljöutveckling. Almåsgymnasiet har varit nominerade till priset två gånger tidigare och tilldelades priset även 2017.

– Arbetet med Grön Flagg berikar våra elevers utbildning. Genom att ta vara på elevernas initiativ till förändringsarbete utifrån ett hållbarhetsperspektiv och miljömedvetenhet vävs teoretiska och praktiska dimensioner av yrkesutbildningarna ihop. Eleverna får använda sig i av kritiskt tänkande, konsekvenstänk och långsiktighet utifrån konkreta projekt de väljer att utveckla, säger Enikö Mihai, gymnasiechef på Almåsgymnasiet.

Kreativitet och initiativtagande

Under 2022-23 har hållbarhetsresan bland annat mynnat ut i arbeten som klädbytardag på Erikshjälpen, ekologisk frukost för främjande av kropp och knopp, ledarskapsövning om djur och natur, sexuell och reproduktiv hälsa och rättighet samt hållbar resa inom närturismen.

– Eleverna har fått många nya insikter vilket nog är den största vinsten för hållbar utveckling. Med nya kunskaper har de större möjlighet att själva göra medvetna val och påverka andra till detsamma i framtiden. Lära för livet! Flera av arbetena bidrar till en hållbar utveckling genom att vi gör fler miljömässigt positiva val, bidrar till gemenskap och minskad utanförskap, låter verksamheter göra ekonomiskt smarta val som även bidrar till hållbar ekonomisk utveckling, säger Annette Perjans, projektledare för Grön Flagg på Almåsgymnasiet.

Elever från Almåsgymnasiet
genomför en ledarskapsövning där de lär barn om djur och natur. 

Elever från Almåsgymnasiet genomför en ledarskapsövning där de lär barn om djur och natur.

Ikon: pratbubblor

Om du har frågor kontakta:

Ändrad av:

Dela sidan: [2023-11-10] Almåsgymnasiet utsedd till årets hållbara gymnasieskola

Facebooksymbol LinkedInsymbol E-postsymbol